Η τελευταία υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, «Κένταυρος» (Centaurus, ή BA.2.75 όπως είναι η επιστημονική ονομασία της), εντοπίζεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, μετά την Ινδία όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Τον Αύγουστο εκτιμάται ότι ο «Κένταυρος» θα βρίσκεται και στην Ελλάδα, χωρίς οι ειδικοί να αποκλείουν να γίνει και νωρίτερα η άφιξή του, λόγω της τουριστικής περιόδου και της επακόλουθης κινητικότητας.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν πώς εμπλουτίζεται ο χάρτης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αλλά και πώς επηρεάζει την πορεία της επιδημίας.

Τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν είναι αρκετά ώστε να επιτρέπουν στους επιστήμονες να έχουν ευκρινή εικόνα για την πορεία της και τη δυναμική της. Το σενάριο της επικράτησης της ΒΑ.2.75 έναντι των κυρίαρχων υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι ανοιχτό και θα παραμείνει για αρκετές εβδομάδες – θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 εβδομάδες για να κριθεί πόσο περισσότερο μολυσματική είναι η νέα υποπαραλλαγή σε σύγκριση με τις τωρινές και πόσο θα πυροδοτήσει μία νέα επιδημική έξαρση.

Επί του παρόντος, το επιδημικό κύμα τείνει να σταθεροποιηθεί, αφήνοντας πίσω του καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα με μολύνσεις και επαναμολύνσεις, αλλά ευτυχώς μόλις λίγες εκατοντάδες με σοβαρή νόσο COVID-19 που εισάγονται στα νοσοκομεία. Κατά την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 σε απλές κλίνες – την περασμένη Τετάρτη μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ τετραμήνου με 447 νέες εισαγωγές.

Οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 2.200, με σχεδόν 500 να χρειάζονται αυξημένη φροντίδα στις ειδικές Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κ.ά.). Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται το τελευταίο 10ήμερο, έχοντας φτάσει τους 110. Ωστόσο, η διασωλήνωση δεν αποτελεί πλέον ιατρική πράξη που αφορά τους εμβολιασμένους. Αντιθέτως, έχει γίνει μονόδρομος για τους ανεμβολίαστους που μολύνονται και νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

Τέλος στα νοσοκομεία COVID του ΕΣΥ από το φθινόπωρο

Η πίεση που δέχονται και πάλι οι κλινικές στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία ασθενών COVID -σημειωτέον ότι τριπλασιάστηκαν σε έναν μήνα- αλλά και το βάρος της διαχείρισης των non COVID περιστατικών, πολλά από τα οποία ήταν προγραμματισμένα για τον Ιούλιο, οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε επικαιροποίηση των σχεδίων για τις κλίνες στο ΕΣΥ.

Το σύστημα δημόσιας υγείας προχώρησε σε ανακατανομή των κλινών του επιχειρώντας να περιθάλψει και να προτεραιοποιήσει όλους τους ασθενείς, ενώ ενεργοποιήθηκε και η νοσηλεία non COVID περιστατικών σε δομές του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ωστόσο, από το φθινόπωρο το επιχειρησιακό μοντέλο για τη νοσηλεία των COVID περιστατικών θα αλλάξει.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι όλες οι δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, θα νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, αντί αυτοί να κατευθύνονται μόνο στα νοσοκομεία ΕΣΥ που λειτούργησαν ως νοσοκομεία, αποκλειστικά ή και όχι, για τις ανάγκες της πανδημίας, από τον Φεβρουάριο του 2020 ως σήμερα.

Ειδικότερα, δρομολογείται η διαχείριση των ασθενών COVID-19 από τις ιδιωτικές κλινικές όταν πρόκειται για ασθενείς που εισάγονται για οποιονδήποτε λόγο, π.χ. χειρουργική επέμβαση, εξέταση κ.ο.κ., και κατά τον σχετικό έλεγχο για κορωνοϊό πριν από την εισαγωγή τους διαγιγνώσκονται θετικοί.

Σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς με COVID που χρειάζονται νοσηλεία, πηγαίνουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και όταν αναρρώσουν πραγματοποιούν την ιατρική πράξη στα ιδιωτικά όπως είχαν εξαρχής δρομολογήσει. Εφεξής, αυτά τα περιστατικά αλλά και όσα διαγιγνώσκονται στη διάρκεια νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές θα παραμένουν σε αυτές για τη αποθεραπεία τους.