Ο κορωνοϊός είναι εδώ και η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» αποτελεί μία μετεξέλιξη της Όμικρον 2, με τους ειδικούς να προβληματίζονται για το πόσο μεταδοτική είναι η υποπαραλλαγή και αν προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Παγώνη για υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: «Θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα»

Για την υποπαραλλαγή της Όμικρον και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», λέγοντας ότι ήταν ήδη γνωστή από τον Μάιο και είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία.

«Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα και περισσότερες πληροφορίες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως η υποπαραλλαγή Κένταυρος «σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα».

«Οι μέχρι τώρα παραλλαγές προκαλούσαν νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού, εάν συνεχιστεί αυτό για εμάς είναι καλό διότι δεν θα έχουμε διασωληνώσεις, δεν θα έχουμε θανάτους» εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή σημειώνεται αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία κατά 40% και συστήνοντας στον κόσμο «να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς που υπάρχει συνωστισμός».

Γουργουλιάνης: «Η υποπαραλλαγή Κένταυρος είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι θανατηφόρα»

Στο μεταξύ, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, δήλωσε ότι όταν η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Γεγονός που «μας κάνει να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την υποπαραλλαγή Κένταυρος».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι». Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται το ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει κολλήσει κορωνοϊό ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα» είπε και συμπλήρωσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ψαλτοπούλου: «Ερωτηματικό για το πόσο μεγάλη μεταδοτικότητα έχει»

Από την πλευρά της, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού και ερωτηθείσα για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον, είπε πως κρούσματά της έχουν καταγραφεί σε 10 χώρες.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε: «Δεν είναι παράγοντας ανησυχίας, όμως το γεγονός ότι μεταδόθηκε εύκολα στην Ινδία, μας βάζει ένα ερωτηματικό για το πόσο μεγάλη μεταδοτικότητα έχει», επισημαίνοντας πως «πέρσι το καλοκαίρι ήταν άλλο μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά όσο ο κόσμος εμβολιάζεται και νοσεί αποκτά μια ανοσία» και τονίζοντας πως και φέτος αυτήν την περίοδο, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και στην Ελλάδα, «κάτι που θα πρέπει να μας κάνει όλους πιο προσεκτικούς».

«Ακόμη και αν έχουμε εμβολιαστεί ή και νοσήσει, έχουμε μια μεγάλη διασφάλιση ως προς την σοβαρή νόσηση, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να κολλήσουμε κορωνοϊό», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου, σημειώνοντας πως «υπάρχει αύξηση κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητας των παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον».

Όπως ανέφερε, «πονόλαιμος, μπούκωμα, καταβολή, υψηλός πυρετός είναι τα συνήθη συμπτώματα. Υπάρχει μια μικρή κατηγορία πολιτών που πηγαίνει στο νοσοκομείο με βαρύτερα νοσήματα. Ο ιός είναι εδώ, είναι μεταξύ μας, στόχος είναι να προσέξουμε για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή να χρειαστεί να διασωληνωθούμε».

Σημείωσε πως υπάρχουν ακόμη αρκετοί θάνατοι στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση και πως θα πρέπει ο καθένας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ανάλογα και με την κατάσταση της υγείας του, κρούοντας τον κώδωνα στους πλέον ευάλωτους και ευπαθείς, για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και κυρίως την χρήση μάσκας.