Το νέο πρόγραμμα “Test to Treat” αποτελεί μέρος του σχεδιασμού, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προετοιμασία εν όψει μελλοντικών «κυμάτων» κρουσμάτων.

Οι υγειονομικές αρχές στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσβασης των Νεοϋορκέζων –που ενδεχομένως δε γνωρίζουν την εν λόγω θεραπεία ή δε διαθέτουν ασφάλιση– σε αντιικά φάρμακα.

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Ανταμς, διεγνώσθη θετικός στον ιό τον Απρίλιο και τόνισε ότι η νόσησή του ήταν ήπια, εν μέρει επειδή έλαβε το Paxlovid.

Η θεραπεία της Pfizer μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης για ασθενείς υψηλού κινδύνου, εάν τη λάβουν έγκαιρα, σύμφωνα με τα –έως τώρα– δεδομένα.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ χθες (30/06), η Pfizer ενημέρωσε ότι έχει υποβάλλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση της θεραπείας.

«Παρέχοντας φάρμακα που σώζουν ζωές σε Νεοϋορκέζους, μόλις λίγα λεπτά αφότου διαγνωσθούν θετικοί, καταφέρνουμε για άλλη μία φορά να προσφέρουμε φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη, το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τη δράση “Test to Treat” τον Μάρτιο.

Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα βασίζεται σε εκατοντάδες ιατρούς, οι οποίοι προχωρούν σε επί τόπου συνταγογράφηση αντιικών θεραπειών, σε συνεργασία με φαρμακεία και κοινοτικά Κέντρα Υγείας. Καμία άλλη πόλη πλην της Νέας Υόρκης δε χρησιμοποιεί κινητές μονάδες ελέγχου, για το πρόγραμμα.

Ενίσχυση του προγράμματος

Ο αριθμός των κινητών μονάδων με δυνατότητα συνταγογράφησης αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από τριάντα, έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, προσθέτοντας ότι «εντός του καλοκαιριού, η Πολιτεία θα προσφέρει αντιικά φάρμακα μέσω των κινητών μονάδων και όχι κάποιου τοπικού φαρμακείου». Η παράδοση αντιικών θεραπειών κατ’ οίκον, είναι δωρεάν στη Νέα Υόρκη.

Ο δόκτωρ Τεντ Λονγκ, Εκτελεστικός Διευθυντής του προγράμματος, σημείωσε ότι η πρώτη ασθενής που έλαβε αντιικό φάρμακο, ήταν μία γυναίκα που δεν είχε κινητό τηλέφωνο και εκτέθηκε πρόσφατα στον ιό. Διεγνώσθη θετική και έλαβε αμέσως το Paxlovid. «Αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ισότητα», είπε.