Η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να απαλλαγεί εύκολα από τον κορωνοϊό καθώς μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον επιδεικνύει για άλλη μια φορά ικανότητες αποφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος, συνιστώντας απειλή τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους νοσήσαντες από κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC, μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή, που ονομάζεται BA.4.6, θα μπορούσε να προκαλέσει επαναμόλυνση.

Από την περασμένη Παρασκευή, η BA.4.6 αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 12% των νέων κρουσμάτων Covid στις ΗΠΑ, ενώ έχει εντοπιστεί σχεδόν στο 68% των νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτές οι υποπαραλλαγές δεν είναι τα μόνα στελέχη στα οποία οι επιστήμονες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε όλο τον κόσμο. Άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον -και τις ανησυχίες- των επιστημόνων είναι οι: BQ.1, BQ.1.1, BF.7. (όπως έγινε γνωστό οι τρεις αντιπροσωπεύουν η καθεμιά  περίπου το 5% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.) Από τότε που εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον οι υποπαραλλαγές της Όμικρον χωρίζονται στις δικές τους υποπαραλλαγές.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Νταν Μπάρουχ, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. «Αυτή είναι ουσιαστικά η εξέλιξη του ιού ενισχυμένη με ‘στεροειδή’» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη του Μπάρουχ ήταν μικρή, συμπεριλαμβανομένου δείγματος μόλις 35 ατόμων που είτε είχαν κάνει εμβόλιο της Covid είτε είχαν νοσήσει από Όμικρον. Οι περισσότεροι, ανεξάρτητα από νόσηση, είχαν κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι τα αντισώματα που προορίζονται να εξουδετερώσουν την υποπαραλλαγή BA.4.6 ήταν περίπου δύο φορές χαμηλότερα από τα αντισώματα για τη BA.5. «Αυτό υποδηλώνει ότι η Όμικρον συνεχίζει να εξελίσσεται, και συνεχίζει να εξελίσσεται με τρόπο που γίνεται πιο μεταδοτικός και πιο αποτελεσματικός για να ξεφύγει από τα εμβόλια και τις ανοσολογικές αποκρίσεις», είπε. «Τα αποτελέσματα είναι στην πραγματικότητα ένας προάγγελος για νέες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικές».

Οι ιοί μεταλλάσσονται τυχαία, αλλά οι μεταλλάξεις που δίνουν στον ιό ένα πλεονέκτημα έναντι του ανοσοποιητικού συστήματος, τα εμβόλια ή τις θεραπείες τείνουν να είναι εκείνες που διατηρούνται.

«Ο ιός διαφοροποιείται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Μπιλ Χάναγκ, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ T.H. Chan School of Public Health.

Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας, ανάλογα με το ποια εμβόλια έκαναν (ή δεν έκαναν) και πόσες λοιμώξεις είχαν. Τα ενισχυμένα εμβόλια Covid, τα οποία έγιναν διαθέσιμα μόλις τον περασμένο μήνα, στοχεύουν τόσο στη BA.4 όσο και στη BA.5. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα για το πώς λειτουργούν ενάντια στις BA.4 και BA.5, για να μην αναφέρουμε τη σωρεία άλλων δευτερευουσών υποπαραλλαγών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί περισσότερες από 300 υποπαραλλαγές της Όμικρον σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Μαρία βαν Κερκχόβε, επικεφαλής της μονάδας αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη. Όλες τους, είπε, παρουσιάζουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Η Αντριάνα Χέγκι, καθηγήτρια παθολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Τεχνολογίας Γονιδιώματος στο NYU Grossman School of Medicine, είπε ότι η ομάδα της ανίχνευσε υποπαραλλαγές της Όμικρον XBB και XAZ στη Νέα Υόρκη. Αυτές δεν αναφέρονται ακόμη σχετική λίστα του CDC. Πάντως, ακόμη και όταν οι υποπαραλλαγές γνωρίζουν ραγδαία άνοδο σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι κάνουν τους ανθρώπους πιο άρρωστους. Η ομάδα της Χέγκι δεν βλέπει ακόμη αύξηση των νοσηλειών που σχετίζονται με την Covid. «Δεν είναι Μάρτιος του 2020», διευκρίνισε, «αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Διαβάστε ακόμη: