Ένα γονίδιο που προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Η ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τον Independent και την ΕΡΤ, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια εκδοχή ενός γονιδίου HLA, γνωστή ως HLA-DQB1*06, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το φέρουν.

Τι έδειξε η έρευνα για το «υπεργονίδιο» που προστατεύει από την επαναλοίμωξη με κορωνοϊό

Η ομάδα ανέλυσε δείγματα DNA από 1.190 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και από 1.677 ενήλικες που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα Com-COV.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα από παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαπίστωσαν ότι εκείνα που έφεραν το υπεργονίδιο κατέγραψαν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων έναντι της Covid-19, 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τα άτομα με το συγκεκριμένο υπεργονίδιο είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επαναλαμβανόμενη λοίμωξη.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα την κλινική σημασία αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης και αυτής της γονιδιακής παραλλαγής για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Τζούλιαν Νάιτ.

 

Διαβάστε ακόμη: