Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε σήμερα (01/08) πως τα πραγματικά κρούσματα κυμαίνονται στα 400.000 – 500.000, ενώ παρουσιάζουν αύξηση τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό, όσο και των θανάτων.

«Συνυπάρχουμε με έναν ιό, ο οποίος είναι εδώ. Δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά και ακόμη μάς ταλαιπωρεί. Στέλνει ανθρώπους και στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης «Όμικρον» βαραίνει το κατώτερο αναπνευστικό, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρότερη νόσηση, εάν κάποιος ταλαιπωρείται από υποκείμενα νοσήματα.

«Τα κρούσματα είναι διπλάσια από αυτά που καταγράφονται, γιατί και ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων είναι σχετικά χαμηλός. Τα ενεργά κρούσματα κυμαίνονται στα 400.000 – 500.000.

Το θέμα είναι ότι οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι, ακόμα και οι διασωληνώσεις έχουν ήδη μία αύξηση, η οποία περιμένουμε να συνεχισθεί για λίγο ακόμα. Αντίστοιχα, θα υπάρχει πτώση στα κρούσματα», κατέληξε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.