Ο εντοπισμός στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αττική, των πρώτων έξι κρουσμάτων της μετάλλαξης του κοροωνοϊού «Κράκεν» έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες και εγρήγορση στην επιστημονική κοινότητα.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος έδωσαν διευκρινήσεις για τη μετάλλαξη που τείνει να κυριαρχήσει αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο.

«Είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα  Όμικρον. Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος… το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.

«Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από ‘κει και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι» διευκρίνισε.

Η κ. Παγώνη τόνισε τη μεγάλη ανάγκη από ειδικευόμενους που υπάρχει σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου «Γεννηματάς». Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το προσωπικό του νοσοκομείου θα κάνει στάση εργασίας την προσεχή Τρίτη.

«Έχουμε ζητήσει και προσπαθήσει να λυθεί το πρόβλημα από τη διοίκηση και θα προχωρήσουμε και στο υπουργείο» συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος υποστήριξε: «Αυτή τη στιγμή με αυτή τη νέα υποπαραλλαγή Κράκεν ή αλλιώς XBB.1.5, που ανήκει στην οικογένεια Όμικρον, γνωρίζουμε σίγουρα δύο πράγματα. Πρώτον, είναι πιο μεταδοτική. Οι γενετικές αλλαγές που είδαμε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την παραλλαγή πιο μεταδοτική.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες εδώ, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή. Λόγω αυτού του ποσοστού, ναι, μπορούμε να πούμε ότι και γενετικά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Σημαίνει επίσης ότι αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για κάποιους ανθρώπους που είχαν covid το φθινόπωρο, μπορούν ξαναπάθουν, λόγω της ικανότητας των μεταλλάξεων της παραλλαγής να επαναμολύνουν».

Διαβάστε ακόμη: