Μείωση παρουσιάζει η θετικότητα των ελεγχθέντων δειγμάτων για κορωνοϊό, την εβδομάδα 29 Μαΐου – 04 Ιουνίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (κορωνοϊός, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).

Κορωνοϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 21% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ταυτίζεται με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 37. Κατεγράφησαν 38 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86.5 έτη (εύρος 63 – 97 έτη). Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της «Όμικρον», με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (83%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (14%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού σε πέντε από τις έξι περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (sentinel). Δεν κατεγράφη νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και κατεγράφησαν 26 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 370 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά), εκ των οποίων 289 (78%) ήταν στελέχη τύπου Α και 81 (22%) στελέχη τύπου Β.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Κατεγράφη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη: