Μείωση παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα (22 – 28 Μαΐου) η θετικότητα των ελεγχθέντων δειγμάτων για κορωνοϊό και τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μικρή μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 2% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 59% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων, κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 40. Κατεγράφησαν 45 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 71 – 96 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της «Όμικρον», με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (86%). Συνολικά, έχουν ανιχνευθεί 66 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Δεν κατεγράφη νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης, νοσηλεύθηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και κατεγράφησαν 26 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα, εντοπίσθηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 370 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά), εκ των οποίων 289 (78%) ήταν στελέχη τύπου Α και 81 (22%) στελέχη τύπου Β.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, στην κοινότητα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.

Διαβάστε ακόμη: