Η αναζωογόνηση των δύο μεγάλων ναυπηγικών μονάδων στην Ελευσίνα δημιουργεί θετική τάση για την ανάπτυξη του συνόλου των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και όχι μόνο, όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι γαλάζια οικονομία είναι συνυφασμένη με το μέλλον του Πειραϊκού επιχειρείν και ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, σε αυτό το πλαίσιο, έχει υποστηρίξει ένθερμα την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, ως στοιχείων ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών, κυρίως, δραστηριοτήτων που άπτονται της θαλάσσιας οικονομίας. «Υπό την προϋπόθεση ότι θέλουμε τα προσεχή έτη θετικά πρόσημα στα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο στον Πειραιά, όσο και στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία, που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας στο πεδίο της πράσινης μετάβασης».
Το ΕΒΕΠ, συνέχισε ο ίδιος, διατηρεί μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων στην ατζέντα του την στήριξη της επιχειρηματικότητας και πρωτοπορώντας, δημιούργησε μια «γέφυρα» συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και όχι μόνο, που στόχο έχει τη βελτίωση των δεξιοτήτων που πρέπει να κατέχουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν την χρονική συγκυρία, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και οι χειρισμοί σύγχρονων μηχανημάτων, κυριαρχούν σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και την εφοδιαστική.
«Η συνεργασία του κόσμου του επιχειρείν μέσω του Επιμελητηρίου με την πανεπιστημιακή κοινότητα θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας για την ανάδειξη νέων πτυχών επιχειρηματικότητας με τη γνώση να αποτελεί το “λίπασμα” για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα αξιοποιεί τα δυνητικά πλεονεκτήματα του Πειραιά και, ιδιαίτερα, του ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή κατάρτιση, αφού η γαλάζια οικονομία είναι συνυφασμένη με το μέλλον του Πειραϊκού επιχειρείν, καθώς ο Πειραιάς θα αποτελέσει σημείο συνάντησης των παγκόσμιων παικτών του “θαλάσσιου πλούτου”, ως έδρα της μεγαλύτερης ναυτιλίας στον κόσμο. Οφείλουμε να δράσουμε τώρα όλοι από κοινού οι φορείς, ώστε η έννοια του Blue Growth να μην μείνει μια έννοια υπό διαρκή συζήτηση, αλλά ως μία έννοια που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Κυρίως της νεοφυούς επιχειρηματικότητας χάρη στην οποία διανοίγονται νέοι ορίζοντες για το επιχειρείν, αλλά και προσδίδεται νέα δυναμική στο οικονομικό γίγνεσθαι», τόνισε ο κ. Κορκίδης.