Νέος συναγερμός στην αγορά και νέα αγωνία στον επιχειρηματικό κόσμο έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Όμικρον» εν όψει μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων. Στην Ελλάδα φορείς και επιχειρηματίες παραμένουν ψύχραιμοι, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης και στη χώρα μας ενδέχεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Σε μια χρονική στιγμή που η αγορά, παρά το 4ο πανδημικό κύμα, έδειχνε να ομαλοποιείται με αυξημένες πωλήσεις και το 4ο τρίμηνο του έτους, ήρθε η νέα μετάλλαξη στην έναρξη της εορταστικής αγοράς να δημιουργήσει και πάλι αναταράξεις. Σαφώς οι επιχειρηματίες, ιδιαιτέρως του λιανεμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης, απεύχονται να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, καθώς θεωρούν ότι τα υφιστάμενα μέτρα έχουν ήδη αφομοιωθεί από όλους και δεν δυσκολεύουν την επισκεψιμότητα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την προστασία εργαζομένων και καταναλωτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πάντως, δήλωσε ότι η αγορά δεν πρόκειται να κλείσει τα Χριστούγεννα και ότι τα μέτρα που αποφασίζονται θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Η εμφάνιση της αφρικανικής μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι γεγονός, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν οι ειδικοί την κατάσταση, αφού δεν είναι σίγουρο εάν θα έχει μεγάλη νόσηση.

Η Eurobank υπολόγισε πως το κόστος για την ελληνική οικονομία από ένα πλήρες lockdown δύο εβδομάδων κυμαίνεται από 1 έως 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6%-0,7% του ΑΕΠ, ενώ η DBR εκτιμά ότι η νέα μετάλλαξη απειλεί την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού λόγω του χαμηλού εμβολιαστικού ποσοστού. Προς το παρόν, πάντως, δεν αλλάζει κάτι στην Ελλάδα, παρά τα τελευταία πρόσθετα μέτρα που αναμένεται να αποδώσουν, με απώτερο σκοπό να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά καταστήματα για να δουλέψει η αγορά και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία.

Εάν πάλι η μετάλλαξη δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό μεταδοτικό κύμα, τότε οι οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο θα είναι αυτές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, με μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό και με χαμηλότερη ικανότητα παροχής πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης. Πάντως, οι αναλυτές των οίκων JP Morgan και Morgan Stanley επισημαίνουν πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει μία καθυστέρηση στην οικονομία, αλλά δεν θα είναι αρκετό ώστε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη. Η Fitch εκτιμά ότι το αρνητικό σενάριο για παγκόσμια ύφεση, όπως παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι απίθανο.

Η Capital Economics εκτιμά πως, αν η μετάλλαξη επικρατήσει, θα αυξήσει τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αγοράς εργασίας. Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι μπορεί να αποτελέσει πληθωριστική απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη, σημειώνοντας πως το κόστος για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της πανδημίας εκτιμάται στα 50 δισ. δολάρια, ενώ οι χώρες των G20 έχουν ξοδέψει 10 τρισ. δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις, η μετάλλαξη «Όμικρον» θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την ελληνική οικονομία, αλλά οι προσδοκίες για έναν ισχυρό ανοδικό οικονομικό κύκλο παραμένουν υψηλές. Το ερώτημα ήταν και παραμένει πού θα φθάσει το κόστος για την ελληνική οικονομία από την αύξηση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού, που υπολογίζεται στο 0,3%-0,5% του ΑΕΠ για το 2022. Η νέα μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει το συνολικό κόστος, που σύμφωνα με τις παρεμβάσεις θα διαμορφωθεί στα 43,5 δισ. ευρώ έως το 2022.

Η κοινή εκτίμηση των οικονομολόγων διεθνών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα είναι πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν ισχυρό πολυετή ανοδικό κύκλο ανάπτυξης, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται στο 7,1% φέτος και 4,5% το 2022. Ο συνδυασμός της νέας μετάλλαξης και της αύξησης του πληθωρισμού στο 4,3% ενδεχομένως να περιπλέξει μακροοικονομικά τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά χάρη στις τριπλάσιες ροές κεφαλαίων ύψους 101 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ μέχρι και το 2026, η χώρα μας, έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία για πολυετή ανάπτυξη.