Οι τιμές του χρυσού την Τετάρτη παρέμειναν κοντά στα υψηλά οκτώ εβδομάδων που σημείωσαν την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού τα οικονομικά στοιχεία αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων της.

Ο χρυσός spot παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.978,49 $ ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 0,1% στα 1.982,20 δολάρια. Οι τιμές έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαΐου στα 1.984,19 δολάρια πριν διαμορφωθούν περίπου 1,2% υψηλότερα την Τρίτη.

Οι προοπτικές για τη συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα δεν έχουν αλλάξει, αλλά τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν στις αρχές του 2024, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε ο Carlo Alberto De Casa, εξωτερικός αναλυτής της Kinesis Money. «Επιπλέον, οι αγορές είναι σχεδόν βέβαιες ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων θα είναι η τελευταία για λίγο», είπε.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν επίσης ότι η αύξηση των επιτοκίων του Ιουλίου θα ήταν η τελευταία αύξηση της Federal Reserve στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης.

Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι οι τιμές των ομολόγων μειώνονται και οι αποδόσεις αυξάνονται, καθιστώντας αυτές τις επενδύσεις πιο ελκυστικές από τον χρυσό, που δεν έχει κανένα αποδοτικό ενδιαφέρον.

Ξεπερνώντας τα υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης του χρυσού, οι ευρωπαϊκές μετοχές έκαναν ράλι καθώς οι θετικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο προστέθηκαν στην εικόνα της χαλάρωσης των παγκόσμιων πιέσεων στις τιμές.

«Η θεμελιώδης κινητήρια δύναμη του χρυσού φαίνεται να προέρχεται από την πραγματική απόδοση του 10ετούς ομολόγου (TIPS), η οποία καθοδηγείται από πληθωριστικές προσδοκίες», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA.

Από την αρχή αυτής της εβδομάδας, η απόδοση του δεκαετούς (TIPS) έχει υποχωρήσει, μειώνοντας το «κόστος διατήρησης» του χρυσού που ενισχύει τη συνεχιζόμενη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ανοδική του τάση, πρόσθεσε ο Wong.

Διαβάστε περισσότερα