Ως σημαντική νίκη της Κομισιόν στην… αέναη κόντρα της με τις Big Tech, αλλά και αντίστοιχη μεγάλη υποχώρηση της Apple, σχολιάζεται από τους αναλυτές η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού να επιτρέψει στους χρήστες iPhone στην ΕΕ να μπορούν στο εξής να «κατεβάζουν» εφαρμογές από ιστότοπους, αντί μέσω του App Store, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η απόφαση ελήφθη από την Apple σε απάντηση των νέων αυστηρών κανόνων που θέτει η νέα ψηφιακή νομοθεσία της ΕΕ (Digital Markets Act – DMA) που τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται δε, για μια ριζική στροφή στην πολιτική της, δεδομένου πως επί χρόνια αντιδρούσε πεισματικά στις πιέσεις που δεχόταν για να χαλαρώσει το προστατευτικό πλαίσιο που εφάρμοζε για να προωθήσει και να προστατέψει τα συμφέροντα της μέσω του App Store επικαλούμενη ζητήματα ασφαλείας και το δικαίωμα της να διασφαλίζει την εμπειρία των χρηστών των iPhone.

Το πρόγραμμα διαδικτυακών λήψεων εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη και θα απαιτεί από τους προγραμματιστές να πληρούν «συγκεκριμένα κριτήρια», όπως το να έχουν μια εφαρμογή με πάνω από 1 εκατομμύριο λήψεις (downloads) στην Ευρώπη.

Πάντως, η Apple θα συνεχίσει να εισπράττει μια χρέωση από τα downloads της τάξεως των 50 λεπτών του ευρώ.

Επίσης, ο αμερικανικός κολοσσός υποστήριξε ότι έτερες εταιρείες θα μπορούν επίσης να προσφέρουν ένα κατάστημα εφαρμογών για iPhones στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση πως θα προσφέρει πρόσβαση μόνο στις εφαρμογές μιας εταιρείας.

«Η διανομή εφαρμογών απευθείας από έναν ιστότοπο απαιτεί ευθύνη και εποπτεία της εμπειρίας του χρήστη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διαχείρισης εφαρμογών και παροχής υποστήριξης πελατών και επιστροφών χρημάτων», ανέφερε η Apple την Τρίτη, εξηγώντας πως θα εγκρίνει η ίδια τους προγραμματιστές αφού πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και δεσμευτούν για συνεχείς απαιτήσεις που συμβάλλουν στην προστασία των χρηστών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τσεκάρει την πορεία της υπόθεσης με τους ανταγωνιστές της Apple, όπως η Spotify, προκειμένου να βεβαιωθεί πως η νέα πολιτική της αμερικανικής Big Tech θα συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Περιμένουμε να ακούσουμε τα τρίτα μέρη. Λαμβάνουν αυτά που θα πρέπει να διασφαλίζουν μέσα από την DMA (την νέα ψηφιακή νομοθεσία), που είναι η διασφάλιση μιας ανοιχτής αγοράς;» επεσήμανε η Δανέζα αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμη: