Με ταχύτατες διαδικασίες, όπως αυτές που ακολούθησε και η Γερμανία, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα (16/12) την κρατικοποίηση της UNIPER, από το Βερολίνο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προχωρά οριστικά στην κρατικοποίηση της κορυφαίας εταιρείας φυσικού αερίου της χώρας, προκειμένου να προστατεύσει την εταιρεία από την «κατάρρευση», καθώς οι ζημιές «έτρεχαν» στα 100 εκατ. ευρώ την ημέρα και κυρίως, να διατηρήσει την ασφάλεια της αγοράς από τυχόν «διαταραχές» στο δίκτυο αερίου.

Η UNIPER έφθασε στο… χείλος της χρεοκοπίας μετά την ανατροπή του τοπίου που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση και οι περικοπές αερίου από τη Ρωσία. Οι αρμόδιες αρχές της Κομισιόν μελέτησαν τον φάκελο και έκριναν πως δεν τίθενται προβλήματα ανταγωνισμού για την ολοκλήρωση της «απορρόφησης» της εταιρείας από το γερμανικό Δημόσιο. Αναγνώρισαν, μάλιστα, τις έκτακτες συνθήκες που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η «εκτόξευση» των τιμών.

Ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί ακόμη το πακέτο οικονομικής στήριξης της εταιρείας από τη γερμανική κυβέρνηση. Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν ήταν γεγονός τρία 24άωρα πριν από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της UNIPER, τη 19η Δεκεμβρίου, στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν το πακέτο στήριξης προς την εταιρεία, το κόστος του οποίου ξεπερνά τα 51 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: