Το σύστημα προσφέρει ασυλία στην πρώτη εταιρεία που θα παρέχει πληροφορίες για παράτυπη δράση εταιρικών καρτέλ και έκπτωση 50% στα πρόστιμα, για συμπληρωματικά στοιχεία.

Συνολικά 10 δισεκατομμύρια ευρώ από πιθανά πρόστιμα γλύτωσαν μέσα στα τελευταία δεκαέξι χρόνια οι εταιρείες που ενημέρωσαν ενδεχόμενη παράτυπη δράση εταιρικών καρτέλ, στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, θέλοντας να ενθαρρύνει την αύξηση της ροής χρήσιμων πληροφοριών προς τις αρχές ανταγωνισμού.

Το σύστημα που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 1996, προσφέρει στην πρώτη εταιρεία που καταγγέλλει παράτυπη δράση, από κλαδικά ή επιχειρηματικά καρτέλ, πλήρη ασυλία από νομική δίωξη ή επιβολή χρηματικών προστίμων. Αντιστοίχως, οι εταιρείες που θα προστεθούν αμέσως μετά στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών, διασφαλίζουν έκπτωση ύψους 50% στα πρόστιμα.

Αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί αμοιβαία χρήσιμη, με την Κομισιόν να μοιράζει «καμπάνες» και να διορθώνει παράτυπες πρακτικές, αλλά και τις εταιρείες που συνεργάζονται να γλυτώνουν την καταβολή υπέρογκων προστίμων.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕΑ) και έλαβαν ασυλία γλύτωσαν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες που διασφάλισαν μειωμένα πρόστιμα για τη συνεργασία τους, «έσωσαν» 16 δισ. ευρώ.

Για το ίδιο διάστημα, τα πρόστιμα της Κομισιόν στον ΕΟΧ (ήτοι οι 27 χώρες – μέλη μαζί με την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν) υπολογίζονται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: