Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης απασχολεί ένα από τα διασημότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Κολλέγιο της Ευρώπης αποκαλύπτει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, το Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ στο Βέλγιο, πραγματοποιεί έρευνα σε έναν από τους καθηγητές του για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης που διατυπώθηκαν από μία από τις φοιτήτριές του.

Αφού το Κολέγιο ξεκίνησε τη διερεύνηση της συμπεριφοράς του καθηγητή, μια ομάδα έξι πρώην υπαλλήλων και φοιτητών του κολλεγίου έστειλε επιστολή στη Φεντερίκα Μογκερίνι, την πρύτανη του κολλεγίου και πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ζητώντας την απόλυσή του μετά από αρκετές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση τα τελευταία χρόνια.

Μία από τις γυναίκες αποφοίτους, ανάμεσα σε αρκετές που σήμερα κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, περιέγραψε την έλλειψη δράσης κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Κολέγιο σχετικά με τις καταγγελίες ως “omertá”, τον κώδικα σιωπής της μαφίας. «Έτσι θα το περιέγραφα. Είναι ‘παρακαλώ, σκάστε»”, είπε.

Τέσσερις παλιές φοιτήτριες, οι οποίες ήταν στα 20 τους όταν ήρθαν σε επαφή με τον 50χρονο σήμερα καθηγητή, μοιράστηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που, όπως είπαν, αποδεικνύουν υποτιθέμενες ανάρμοστες επαφές από τον καθηγητή σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Η Μογκερίνι πραγματοποίησε συνάντηση με τον καθηγητή για να συζητήσει την καταγγελία, την οποία έλαβε στις 10 Ιανουαρίου. Έκτοτε αποχώρησε προσωρινά από τον ρόλο του στη Μπριζ, αλλά συνεχίζει να εργάζεται σε άλλα ιδρύματα.

«Εφαρμόζω για τον εαυτό μου τον κανόνα να μην μιλάω για την υπόθεση πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία», δήλωσε ο καθηγητής, όταν ρωτήθηκε για την έρευνα.

Στην επιστολή των φοιτητών και του προσωπικού που στάλθηκε στη Μογκερίνι στις 13 Φεβρουαρίου, με την οποία ζητείται η απόλυση του καθηγητή, τονίζεται ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν μεμονωμένη. «Όλες μαρτυρούν το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργήθηκε σκόπιμα από [τον καθηγητή] σε μια θέση εξουσίας που του παραχωρήθηκε από το Κολέγιο, την επανάληψη των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν και τη σοβαρότητα των γεγονότων».

Αφού η Μογκερίνι ανέλαβε τον ρόλο της πρύτανη τον Σεπτέμβριο του 2020, η διοίκησή της θέσπισε έναν επικαιροποιημένο κώδικα δεοντολογίας και μια διαδικασία που ακολουθεί την καταγγελία παρενόχλησης και σεξουαλικών παραπτωμάτων μεταξύ άλλων συμπεριφορών. Το κολέγιο αρνήθηκε να κάνει σχόλια για την υπόθεση του καθηγητή, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας της εμπιστευτικότητας κατά τη διάρκεια μιας εν εξελίξει διαδικασίας κώδικα δεοντολογίας.