Είναι από τις πλέον σκληρές ρωσικές φυλακές και σε αυτές βρήκε τον θάνατο ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο αντίπαλος του Πούτιν ήταν φυλακισμένος στο απομακρυσμένο Χαρπ, μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά από τον Αρκτικό κύκλο.

Πρόκειται για φυλακές «ειδικού καθεστώτος», οι οποίες θεωρούνται από τις πιο σκληρές και απομονωμένες στη Ρωσία.

Βρίσκονται σε σημείο όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για διαβίωση, αλλά και για να μπορέσει να πλησιάσει κάποιος.

Ο Ναβάλνι κρατούνταν στην «Αποικία 3», η οποία είναι από τις πλέον σκληρές, καθώς ζουν κάτω από πολικό ψύχος. Καθόλου τυχαία, την ονομάζουν φυλακή του «Πολικού Λύκου».

Εκεί πέρασε τις τελευταίες ώρες του ο Ναβάλνι, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας, όπου είχε μεταφερθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτω από άκρα μυστικότητα.

Το ταξίδι είχε κρατήσει μάλιστα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, σχεδόν 3 εβδομάδες.

«Οι συνθήκες εκεί είναι σκληρές, με ειδικό καθεστώς στη ζώνη του μόνιμου παγετού. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε εκεί και τα ταχυδρομεία δεν λειτουργούν» είχαν πει συνεργάτες του Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας τις φυλακές ως ένα πιο σύγχρονο «σοβιετικό γκούλαγκ». Στην Αποικία 3, αναγκάζονταν να κάνουν εργασίες και οι κρατούμενοι είναι κυρίως πολιτικοί αντίπαλοι του Κρεμλίνου.

Το πρώτο μήνυμα του Ναβάλνι φτάνοντας στη φυλακή

Navalny prison

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στην πρώτη δήλωση από τις φυλακές της Σιβηρίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε αναφέρει:

«Είμαι ο νέος σας Άγιος Βασίλης.

Λοιπόν, τώρα έχω ένα παλτό από δέρμα προβάτου, ένα καπέλο ushanka (ένα γούνινο καπέλο με πτερύγια που καλύπτουν τα αυτιά) και σύντομα θα πάρω βαλένκι (ένα παραδοσιακό ρωσικό χειμερινό υπόδημα). Έχω αφήσει μούσι τις 20 μέρες της μεταφοράς μου».

fylaki polikos lykos navalny X, αλεξει ναβαλνι φυλακη

Και συνέχιζε ο Ναβάλνι στο ίδιο μήνυμα ως εξής:

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τάρανδοι, αλλά υπάρχουν τεράστια χνουδωτά και πολύ όμορφα ποιμενικά σκυλιά.

Και το πιο σημαντικό: τώρα ζω πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Στο χωριό Χαρπ στο Γιαμάλ. Η κοντινότερη πόλη έχει το όμορφο όνομα Labytnangi.

Δεν λέω «Ho-ho-ho», αλλά λέω «Oh-oh-oh» όταν κοιτάζω έξω από το παράθυρο, όπου μπορώ να δω μια νύχτα, μετά το βράδυ και μετά ξανά τη νύχτα.

Οι 20 μέρες της μεταφοράς μου ήταν αρκετά εξαντλητικές, αλλά είμαι ακόμα σε καλή διάθεση, όπως αρμόζει σε έναν Άγιο Βασίλη.

Με έφεραν εδώ το βράδυ του Σαββάτου. Και μεταφέρθηκα με τέτοια προφύλαξη και σε μια τόσο περίεργη διαδρομή (Βλάντιμιρ – Μόσχα – Τσελιάμπινσκ – Εκατερίνμπουργκ – Κίροφ – Βορκούτα – Χαρπ) που δεν περίμενα να με βρει κανείς εδώ πριν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Γι’ αυτό εξεπλάγην πολύ όταν χθες άνοιξαν την πόρτα του κελιού λέγοντας: «Ένας δικηγόρος είναι εδώ να σε δει». Μου είπε ότι με είχατε χάσει και κάποιοι από εσάς ανησυχούσαν. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας!

 

Δεν μπορώ να σας διασκεδάσω με ιστορίες για πολικά εξωτικά ακόμα γιατί δεν έχω δει τίποτα έξω από την κάμερα. Και έξω από το παράθυρο της κάμερας, βλέπω μόνο τον φράχτη, που είναι πολύ κοντά.

Πήγα και μια βόλτα. Η αυλή είναι ένα διπλανό κελί, λίγο μεγαλύτερο, με χιόνι στο έδαφος. Και είδα μια συνοδεία, όχι όπως στην κεντρική Ρωσία, αλλά όπως στις ταινίες – με πολυβόλα, ζεστά γάντια και μπότες από τσόχα. Και με τα ίδια όμορφα, αφράτα ποιμενικά σκυλιά.

Τέλος πάντων, μην ανησυχείτε για μένα. Είμαι καλά. Είμαι εντελώς ανακουφισμένος που τελικά τα κατάφερα.

Αφού είμαι ο Άγιος Βασίλης, μάλλον αναρωτιέστε για τα δώρα. Αλλά είμαι ένας Άγιος Βασίλης ειδικού καθεστώτος, οπότε μόνο όσοι έχουν συμπεριφερθεί πολύ άσχημα παίρνουν δώρα».

Καψώνια και ξύλο στη φυλακή – κολαστήριο

fylaki_polikos_lykos_navalny1_neo1_aa041.jpg

Πρώην κρατούμενοι έχουν μιλήσει για ένα ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, σωματική και ψυχολογική βαρβαρότητα.

«Οι συνθήκες σε αποικίες ειδικού καθεστώτος είναι τρομερές, είναι σαφές ότι πρόκειται για κράτηση σε μέγιστη απομόνωση», είχε δηλώσει στους The Moscow Times ο Ιγκορ Καλιάπιν, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ο ίδιος εκτιμούσε ότι ο λόγος που έστειλαν εκεί τον Ναβάλνι, ήταν ακριβώς για να τον έχουν πλήρως απομονωμένο από όλους.

Σύμφωνα με πρώην κατάδικους, έχουν γίνει καψώνια και βασανιστήρια στις φυλακές αυτές. Ακόμη κι αν κάποιος φωνάξει σε βοήθεια, είναι τόσο απομονωμένος στην περιοχή, που απλώς δεν θα τον ακούσει κανείς…

Στις φυλακές αυτές, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία είναι πάντα υπό το μηδέν και ορισμένες νύχτες φτάνει και τους -35 βαθμούς. Σκέτη παγωνιά!

fylaki_polikos_lykos_navalny1_d5dbe.jpg

Μάλιστα, οι φύλακες υποδέχονται τους κρατούμενους με παγωμένο ντους και μετά, σύμφωνα με πρώην κατάδικους, ακολουθεί ξύλο. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δουν γιατρό, περιμένουν για μέρες ή και εβδομάδες.

Το 2015, ένας τρόφιμος που δεν άντεξε την απάνθρωπη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, έβαλε τέλος στη ζωή του: Έκοψε τις φλέβες του.

Διαβάστε ακόμη: