Ο πιο ένθερμος επικριτής του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε, σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών φυλακών.

Όπως αναφέρει ο Guardian, είναι πιθανό να θεωρηθεί ως πολιτική δολοφονία που αποδίδεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν 47 ετών και ένας από τους πιο ορατούς και επίμονους επικριτές του Πούτιν, ο οποίος κρατούνταν σε μια φυλακή περίπου 40 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια φυλάκισης υπό «ειδικό καθεστώς». Ο ίδιος δεν περίμενε να αφεθεί ελεύθερος όσο ζούσε ο Πούτιν.

Πρώην εθνικιστής πολιτικός, βοήθησε να υποδαυλίσει τις διαδηλώσεις του 2011-12 στη Ρωσία κάνοντας εκστρατεία κατά της εκλογικής νοθείας και της κυβερνητικής διαφθοράς, ερευνώντας τον στενό κύκλο του Πούτιν και μοιράζοντας τα ευρήματα σε επιδέξια βίντεο που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.

Το αποκορύφωμα στην πολιτική του καριέρα ήρθε το 2013, όταν κέρδισε το 27% των ψήφων σε μια αναμέτρηση για τη δημαρχία της Μόσχας που λίγοι πίστευαν ότι ήταν ελεύθερη ή δίκαιη. Παρέμεινε ένα αγκάθι στο Κρεμλίνο για χρόνια, εντοπίζοντας ένα παλάτι που χτίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Πούτιν, επαύλεις και γιοτ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το 2020, ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα έπειτα από δηλητηρίαση με χρήση novichok από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB και απευθύνθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε στην πρώτη από τις πολλές ποινές φυλάκισής του που συνολικά θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Ο Πούτιν ξεκίνησε πρόσφατα μια προεδρική εκστρατεία για την πέμπτη θητεία του. Είναι ήδη ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης από τον Ιωσήφ Στάλιν και θα μπορούσε να τον ξεπεράσει εάν διεκδικήσει ξανά το αξίωμα το 2030.

Διαβάστε ακόμη: