Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολύ πιο συντονισμένη βιομηχανική πολιτική, πιο γρήγορες αποφάσεις και μαζικές επενδύσεις, αν θέλει να συμβαδίσει οικονομικά με τους ανταγωνιστές της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, προειδοποιεί ο Μάριο Ντράγκι στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρωθυπουργό της Ιταλίας πριν από ένα χρόνο να συντάξει μια έκθεση σχετικά με το πώς η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την οικολογική και πιο ψηφιακή οικονομία της ανταγωνιστική σε μια εποχή αυξημένων παγκόσμιων ανταγωνισμών.

Η έκθεση του Ντράγκι έρχεται εν μέσω των αμφιβολιών σχετικά με το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, που κάποτε ήταν η ατμομηχανή της ΕΕ, με φόντο και τη μεγάλη κρίση που πλήττει τη Volkswagen.

Νέο σχέδιο Μάρσαλ, ύψους 800 δισ. τον χρόνο

Στο εισαγωγικό τμήμα της έκθεσης που θα έχει έκταση περίπου 400 σελίδων, ο Ντράγκι αναφέρει ότι το μπλοκ χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, έως και 5% του ΑΕΠ – πολύ υψηλότερες ακόμη και από το 1-2% του σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν ήδη ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, ανέφερε η έκθεση του Ντράγκι, αλλά η αποτελεσματικότητά τους περιοριζόταν από την έλλειψη συντονισμού.

Τα διαφορετικά επίπεδα επιδοτήσεων μεταξύ των χωρών διαταράσσουν την ενιαία αγορά, ο κατακερματισμός περιορίζει την κλίμακα που απαιτείται για τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ είναι πολύπλοκη και αργή, τονίζει η έκθεση.

«Θα απαιτηθεί να επικεντρωθεί εκ νέου το έργο της ΕΕ στα πιο επείγοντα ζητήματα, να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των πολιτικών πίσω από κοινούς στόχους και να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες διακυβέρνησης με νέο τρόπο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη που θέλουν να κινηθούν ταχύτερα να το πράξουν», αναφέρεται στην έκθεση.

Η ανάπτυξη της ΕΕ ήταν επίμονα βραδύτερη από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες και η Κίνα έφθανε με ταχείς ρυθμούς. Μεγάλο μέρος του χάσματος οφειλόταν στη χαμηλότερη παραγωγικότητα, όπως τονίζεται.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΕ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας μετά την απώλεια της πρόσβασης στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε ανοικτές ξένες αγορές.

Διαβάστε ακόμη: