Τα καλοκαίρια στο Βόρειο Ημισφαίριο θα μπορούσαν να διαρκέσουν σχεδόν έξι μήνες μέχρι το έτος 2100 εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που εξέτασε πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το μοτίβο και τη διάρκεια των εποχών της Γης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Geophysical Research Letters, διαπίστωσε ότι η αλλαγή του κλίματος κάνει τα καλοκαίρια πιο ζεστά και μακρύτερα, ενώ συρρικνώνουν τις τρεις άλλες εποχές. Οι επιστήμονες λένε ότι οι παρατυπίες θα μπορούσαν να έχουν μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων, που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και τη γεωργία στο περιβάλλον.

 

Τα καλοκαίρια συρρικνώνουν όλες τις εποχές

“Αυτό είναι το βιολογικό ρολόι για κάθε ζωντανό πράγμα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Yuping Guan, φυσικός ωκεανογράφος στο Κρατικό Εργαστήριο Τροπικής Ωκεανογραφίας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. “Οι άνθρωποι διαφωνούν για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς ή 3 βαθμούς, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει τις εποχές, είναι κάτι που όλοι μπορούν να καταλάβουν.”

Κλιματική αλλαγή, έκρηξη φτώχειας: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος | Body In Balance

Ο Guan και οι συνάδελφοί του συνδύασαν καθημερινά δεδομένα για το κλίμα από το 1952 έως το 2011 για να εντοπίσουν την αρχή και το τέλος κάθε σεζόν στο Βόρειο Ημισφαίριο. Διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο σχεδόν 60 ετών, τα καλοκαίρια γίνονταν κατά μέσο όρο 78 έως 95 ημέρες περισσότερο.

Οι χειμώνες, κατά μέσο όρο, μειώθηκαν από 76 σε 73 ημέρες και οι εποχές της άνοιξης και του φθινοπώρου συρρικνώθηκαν. Κατά μέσο όρο, οι ανοιξιάτικες εποχές συρρικνώθηκαν από 124 ημέρες σε 115 ημέρες και τα φθινόπωρα μειώθηκαν από 87 ημέρες σε 82 ημέρες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα ευρήματα για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για να προβάλουν πώς μπορεί να αλλάξουν οι εποχές στο μέλλον. Ανακάλυψαν ότι εάν ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής συνεχίσει να είναι αμετάβλητος, τα καλοκαίρια στο Βόρειο Ημισφαίριο θα μπορούσαν να διαρκέσουν σχεδόν έξι μήνες, ενώ οι χειμώνες θα μπορούσαν να διαρκέσουν λιγότερο από δύο μήνες.

Οι χειμώνες γίνονται σύντομοι και ζεστοί

Στη μελέτη τους, ο Guan και οι συνάδελφοί του μέτρησαν την αρχή του καλοκαιριού με βάση την έναρξη των θερμοκρασιών στο θερμότερο 25% κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Ο χειμώνας ορίστηκε ως η έναρξη θερμοκρασιών στο πιο κρύο 25%, είπαν.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή έχει βαθύ αντίκτυπο στις εποχές του πλανήτη – κάνοντας τα καλοκαίρια ζεστά και μακρύτερα και τους χειμώνες πιο σύντομους και πιο ζεστούς – αλλά ο Guan είπε ότι εξεπλάγην από τα δραματικά αποτελέσματα των μελλοντικών προβολών της ομάδας του.

Βιώνουμε την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα; | Η Εφημερίδα των Συντακτών

“Εξετάσαμε αρχικά το 2050 και μετά υπολογίσαμε την αλλαγή για το 2100, και ήταν ένας μεγάλος αριθμός”, δήλωσε ο Guan. “Για την ανθρώπινη ευημερία, ήλπιζα πραγματικά ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν λάθος.”
Οι αλλαγές στις εποχές της Γης ενέχουν κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Τα θερμότερα και μεγαλύτερα καλοκαίρια, για παράδειγμα, σημαίνουν πως κουνούπια και άλλα παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες θα μπορούσαν να επεκτείνουν το εύρος τους και να παραμείνουν σε περιοχές όπου συνήθως δεν βρίσκονται.

Η αλλαγή των εποχών θα φέρει νέες ασθένειες

“Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τα έντομα όπως τα κουνούπια της ελονοσίας που κανονικά φυλάσσονται έξω από περιοχές υψηλού υψομέτρου επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν εν μία νυκτί θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβιώσουν περισσότερο και σε μεγαλύτερα υψόμετρα”, δήλωσε ο Scott Sheridan, επιστήμονας του κλίματος στο Kent State University στο Οχάιο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Και επειδή οι εποχές υπαγορεύουν τους κύκλους ζωής των φυτών και των ζώων, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να διαταράξει την ικανότητα προσαρμογής των ειδών.

 

“Αν οι εποχές αρχίσουν να αλλάζουν, δεν θα αλλάξουν όλα με τέλειο συγχρονισμό”, είπε ο Sheridan. “Αν πάρουμε ένα παράδειγμα λουλουδιών που βγαίνουν από το έδαφος, αυτά τα λουλούδια θα μπορούσαν να βγουν, αλλά οι μέλισσες δεν είναι εκεί για να επικονιάσουν ακόμη ή θα έχουν ήδη ξεπεράσει την κορυφή τους.”
Η κλιματική αλλαγή καθιστά επίσης τις εποχές πιο «ασταθείς», είπε ο Sheridan, η οποία θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

“Όλοι ξεκίνησαν να σκέφτονται ότι είχε προκύψει νωρίς το καλοκαίρι”, είπε ο Sheridan. “Στην πολιτεία του Μίσιγκαν, χάθηκαν τεράστιες ποσότητες κερασιών. Παρόμοια πράγματα συνέβησαν στο Νότο με τις καλλιέργειες ροδάκινων.”

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα τρόφιμα

Πράγματι, οι επιστήμονες είναι πρόθυμοι να κατανοήσουν ακριβώς πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις εποχές λόγω του δυνητικού αντίκτυπου στην παραγωγή τροφίμων.
Ο Weston Anderson, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για το Κλίμα και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, μελετά την επίδραση της μεταβλητότητας του κλίματος στη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει όχι μόνο πού μπορούν να αναπτυχθούν ορισμένες καλλιέργειες και πότε, αλλά και πόσο ευδοκιμούν.

Αυτά είναι τα 10 τρόφιμα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη | BOVARY

“Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι το πώς οι θερμοκρασίες της θέρμανσης θα επηρεάσουν το χρόνο ανάπτυξης των καλλιεργειών“, δήλωσε ο Anderson, ο οποίος δεν συμμετείχε στην πρόσφατη μελέτη. “Αυτό σημαίνει πόσο γρήγορα ωριμάζουν οι καλλιέργειες και ως αποτέλεσμα αυτού, επηρεάζονται οι αποδόσεις των καλλιεργειών.”

Η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη

Παρόλο που τα ζητήματα παραγωγής τροφίμων έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, η περιοχή της Μεσογείου είναι μια περιοχή που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ο Anderson.
“Βλέπουμε ήδη στη Μεσόγειο ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται και η περιοχή γίνεται πιο ξηρή, τόσο λιγότερο κατάλληλη για φύτευση σίτου”, είπε, προσθέτοντας ότι τα μέρη που είναι ήδη ημι-άνυδρα είναι επίσης ευάλωτα.

Η Κλιματική Αλλαγή πλήττει ιδιαίτερα τη Μεσόγειο | Lykavitos.gr

Ο Sheridan είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης βοηθούν στην απεικόνιση της σοβαρότητας της κλιματικής αλλαγής, δείχνοντας πόσο οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά αλλά και το περιβάλλον, αλληλοσυνδέονται.
“Οι μεταβαλλόμενες εποχές μπορούν να προκαλέσουν πολύ περισσότερο χάος από ό, τι νομίζετε όταν συνειδητοποιήσετε πως όλα τα συστήματα, είναι προσαρμοσμένα στο χρονοδιάγραμμα των εποχών” είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.