Επειδή πρώτοι εμείς σας αποκαλύψαμε το ενδιαφέρον της Macquarie για την Τέρνα Ενεργειακή και τις διαπραγματεύσεις που επακολούθησαν στη συνέχεια, αλλά και την εκδήλωση πρόθεσης απόκτησης του πακέτου των μετοχών της κορυφαίας ενεργειακής εταιρίας από 2 ακόμη μεγάλα ξένα funds, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για την έκβαση της υπόθεσης για να ξεκαθαρίσετε πράγματα και καταστάσεις και να μην παρασύρεστε από φήμες και κατευθυνόμενες «ειδήσεις»!

Επειδή λοιπόν διαβάζω να γράφονται πολλά και διάφορα, ένα πράγμα σας λέω: μην ακούτε τις αρλούμπες!

Πρώτον, όλες οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα είναι πολύ προχωρημένες!

Δεύτερον, εκτός της Macquarie, η προσφορά του ενός από τα 2 funds που εκ των υστέρων μπήκαν στο παιχνίδι είναι πολύ μεγάλη!

Τρίτον, η «δουλειά» θα κλείσει ΣΙΓΟΥΡΑ πέραν πάσης αμφιβολίας. Απλά θα πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι οι «μεγάλες δουλειές» απαιτούν και πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν! Εμείς σας λέμε ότι το deal θα κλείσει τον Σεπτέμβριο.

Τέταρτον, τα περί μελλοντικής αποχώρησης των Λάτσηδων δεν αξίζουν ούτε καν σχολιασμό! Ο όμιλος Λάτση, στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει μία κορυφαία επένδυση στην οποία έχει τοποθετηθεί συνειδητά και την οποία πιστεύει και υποστηρίζει με κάθε τρόπο!

Κάθε βδομάδα αλλάζει γνώμη για την αύξηση του ΑΕΠ ο Στουρνάρας

Με ενδιαφέρον παρατηρώ τη νέα τοποθέτηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης! Οι προβλέψεις του Γιάννη Στουρνάρα προφανώς εξελίσσονται όπως η …θερμοκρασία! Το χειμώνα πέφτουν, το καλοκαίρι ανεβαίνουν! Από 3,7%- 3,8% εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ, ο κεντρικός τραπεζίτης μετακίνησε θετικά, προς τα πάνω την πρόβλεψη του, στο 4,2%! Δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχώ ή όχι που ο Γιάννης Στουρνάρας αλλάζει άποψη κάθε βδομάδα! Ελπίζω απλά οι κάθε φορά διαφοροποιήσεις του να είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω! Άλλωστε εκλογές έρχονται, έστω του χρόνου την Άνοιξη, οπότε ο Γιάννης θα πρέπει να είναι συμπαθής στην κοινωνία διά παν ενδεχόμενο. Ποτέ δεν ξέρεις! Κάλπη είναι αυτή! Και ως γνωστόν πολλοί ποντάρουν στην ακυβερνησία …

Οι μελέτες της Lamda για τη σήραγγα Ηλιούπολης, όπως της Motor Oil για τη σιδηροδρομική σύνδεση του διυλιστηρίου, επί ΣΥΡΙΖΑ!

Διαβάζω για την εξέλιξη του εμβληματικού έργου της σήραγγας Ηλιούπολης, μία από τις επεκτάσεις της Αττικής οδού, που θα ενώσει την Λεωφόρο Κατεχάκη και την Περιφερειακή Υμηττού με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης και το Ελληνικό!

Και σίγουρα θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι μελέτες υποστηρίζονται, φτιάχνονται και πληρώνονται από την Lamda Development!

Είναι σύνηθες και φυσιολογικό σε μεγάλο βαθμό ένας μεγάλος όμιλος να χρηματοδοτεί τις μελέτες για ένα έργο, η υλοποίηση του οποίου εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά του σχέδια!

Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει με την Μότορ Όιλ επί υπουργίας Σπίρντζη, όταν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησε τις μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση του διυλιστηρίου!

Στην ίδια λογική η Lamda χρηματοδοτεί τις μελέτες για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου την εξυπηρετεί στον υπέρτατο βαθμό, καθώς το κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία του Project είναι η επιτυχής και γρήγορη μετάβαση στο Ελληνικό!

Σε απλά λόγια πρόκειται για μια μικρή δαπάνη με πολλαπλάσιο όφελος, που κατά τη γνώμη μου η Lamda δεν έχει λόγο να την διατυμπανίζει και να καυχιέται μέσα από δημοσιεύματα για μια ενέργεια της, που πρωτίστως εξυπηρετεί επιχειρηματικά την ίδια!

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών όχι μόνο δεν ισχύουν πλέον, αλλά τουναντίον, επιδεινώνονται καθημερινά!

Καθώς ο πληθωρισμός διαρκεί ήδη περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν και δυστυχώς δεν διαφαίνεται προοπτική υποχώρησής του στο προσεχές διάστημα, ενώ μαίνεται η ενεργειακή κρίση, παρά τις αναλαμπές στη μείωση της τιμής του πετρελαίου.

*** Οι κεντρικές τράπεζες, σχεδόν όλες, έπεσαν πάρα πολύ έξω στις αρχικές εκτιμήσεις τους για τις αλλεπάλληλες κρίσεις, που απογείωσαν τις τιμές σε ενέργεια, τρόφιμα και αύξησαν απότομα και σε απαγορευτικό βαθμό τα επιτόκια δανεισμού και τώρα σπεύδουν να αναχαιτίσουν με όποιο διαθέσιμο μέσο έχουν την θερινή καταιγίδα, που έχει επιφέρει μεγάλα πλήγματα στην ανάπτυξη.

*** Ύφεση και στασιμοπληθωρισμός, ειδικά σε αυτά τα επίπεδα, αποτελούν μεγαλύτερη της σημερινής απειλή, για οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα αδιέξοδα μεγαλώνουν με ταχύτητα, απειλώντας με αύξηση και το μέγα θέμα της ανεργίας. Ειδικότερα για τα καθ΄ ημάς, μετά τη λήξη του μαζικού ρεύματος του τουρισμού, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα φανεί το πραγματικό πρόβλημα, που χρήζει λήψης έγκαιρων μέτρων. Γιατί, αν επαληθευτούν οι ανησυχίες, ειδικά των φορέων των εργαζομένων σε επισιτισμό-τουρισμό, θα πρόκειται για “φθινοπωρινό εφιάλτη”.

Οι εκτιμήσεις του Attica Economic Review Ιουνίου 2022 σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ

Στο μηνιαίο report της Attica Bank που συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ με τίτλο «Κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, ισχυρή δυναμική στον τουρισμό, εν μέσω μεταβλητότητας στην πανδημία» αναφέρεται ότι οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αποσκοπώντας στην ευθυγράμμιση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών κοντά στον στόχο πληθωρισμού. Οι αυξήσεις επιτοκίων επιβαρύνουν το κόστος νέου δανεισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η αυξημένη αβεβαιότητα επιβραδύνει τις νέες παραγωγικές επενδύσεις, κλυδωνίζοντας τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές.

*** Βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις επισημάνσεις και την όλη καταγραφή της κατάστασης από το μηνιαίο report της Attica Bank, το Attica Economic Review Ιουνίου 2022, που συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ με τίτλο «Κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, ισχυρή δυναμική στον τουρισμό, εν μέσω μεταβλητότητας στην πανδημία».

“Είναι υψηλή η σημασία του ενεργειακού κόστους για κλάδους της Βιομηχανίας (Τρόφιμα, Βασικά μέταλλα, Χημικά προϊόντα, Μεταλλικά προϊόντα) και των Μεταφορών

Ενδεικτικά, το άμεσο ενεργειακό κόστος αφορά σε δαπάνες των επιχειρήσεων για πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό. Το έμμεσο ενεργειακό κόστος αφορά στο μέρος της δαπάνης για άλλες παραγωγικές εισροές, που αντιστοιχεί στο ενεργειακό περιεχόμενο αυτών των εισροών”.

*** Από το ίδιο report πάντα: “…Τα επιτόκια ιδιωτικού και κυρίως δημόσιου δανεισμού αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με σταδιακή διεύρυνση στη διαφορά στο κόστος δανεισμού (spread) μεταξύ περιφέρειας και πυρήνα της Ευρωζώνης… Όμως, υπάρχουν ενδείξεις αρνητικών επιδράσεων και σε άλλα πεδία. Ενδεικτικά, ο δείκτης Οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Ιούνιο, από επιδείνωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς εκτός των Κατασκευών, εντονότερα στη Βιομηχανία, όπου η πτώση προήλθε από διεύρυνση των αποθεμάτων και επιδείνωση των παραγγελιών και των προβλέψεων για την παραγωγή, τάσεις οι οποίες αντανακλούν τις επιδράσεις του πολέμου στην οικονομική δραστηριότητα και το διεθνές εμπόριο παγκοσμίως, ιδίως στην Ευρωζώνη”.

*** Και τελευταία αναφορά από το report της Attica bank: “Το έμμεσο ενεργειακό κόστος σε κάποιους κλάδους ξεπερνά το άμεσο (Κατασκευές, Εστίαση – Ξενοδοχεία, Τρόφιμα, Μεταλλικά προϊόντα), ενώ είναι υψηλό το κόστος ενέργειας (άμεσο και έμμεσο) για τα Βασικά μέταλλα, τα Μεταλλικά Προϊόντα, τα Χημικά προϊόντα και τις Μεταφορές (Πλωτές και Αεροπορικές)”. Αυτοί οι κλάδοι αναμένεται να επηρεαστούν κυρίως από την άνοδο των τιμών ενέργειας.

Η Γερμανία, η Ρωσία και το φυσικό αέριο…

*** Η Γερμανία θα σταματήσει τελείως να αγοράζει από τη Ρωσία άνθρακα την 1η Αυγούστου και πετρέλαιο την 31η Δεκεμβρίου. Η Ρωσία προμήθευε ως πρόσφατα το 40% του άνθρακα και το 40% του πετρελαίου που κατανάλωνε η Γερμανία. Αλλά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το φυσικό αέριο και η αναπλήρωσή του, όταν θα πάψει να αγοράζει από τη Ρωσία, η ποσότητα του οποίου φτάνει τα 158 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.

*** Η χώρα κατασκευάζει μεν τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να αρχίσει να καλύπτει το τεράστιο κενό στην προμήθεια αερίου, αλλά, προσέξτε: Σύμφωνα με επίσημες παραδοχές, ΗΠΑ και Κατάρ μπορούν να πωλούν μόλις 30 (!) δισεκ. κυβικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη. Οπότε…

Οι εκτιμήσεις της Nomura για ευρώ στα 0,65 δολάρια, για να είναι ανταγωνιστική η γερμανική βιομηχανία!

*** Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται πλέον σε 1/1 με σταθερή τάση προς τα 0,98 δολ. και υπολογίζεται ότι θα έχει πιάσει αυτή την ισοτιμία πιθανό μέσα στον Αύγουστο. Αλλά, για να είναι ανταγωνιστική λέει η γερμανική βιομηχανία σήμερα, το ευρώ πρέπει να πέσει στο 0,65 δολάρια!!! Ποιος το λέει αυτό; Αυτές, κυρίες και κύριοι, είναι οι επίσημες εκτιμήσεις της Nomura!

*** Για τη Γερμανία, μια αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία θεωρούνταν στο παρελθόν θεμιτή, γιατί ωφελεί την εξαγωγή των προϊόντων της. Έλα όμως που σε αυτή τη χρονική περίοδο προβληματίζει έντονα η πτώση του ευρώ, κυβέρνηση και κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους, αντί να…πανηγυρίζεται γενικότερα στην ευρωζώνη και ειδικά από τη Γερμανία. Τι έχει συμβεί, λοιπόν;

*** Ιδού η απάντηση: Τον Ιούνιο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά πολλά χρόνια, οι γερμανικές εισαγωγές υπερτερούσαν (!) των εξαγωγών. Οπότε, δεν συμφέρει τώρα η πτώση του ευρώ. Δεν γίνεται, όμως, να έρχονται όλα ευνοϊκά, δυστυχώς…

Η βραδυφλεγής βόμβα των στεγαστικών δανείων σε Ελβετικό φράγκο

*** Εκείνη η πολυετής βραδυφλεγής βόμβα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τράπεζες και κυβερνήσεις, δεν μπορούν ακόμα να βρουν λύση. Αν δεν βρεθεί λύση ούτε από την Κομισιόν, στην οποία έχουν προσφύγει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, τότε “πάμε για σοβαρές και ανεπιθύμητες καταστάσεις, με κοκκίνισμα χιλιάδων ενήμερων δανείων”. Αυτό επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος, που χειρίζεται εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις.

Οι ελεγκτές πληρώνονται από τους κατασκευαστές!!!

*** Αυτή η πρόβλεψη στο ν/σ για το Περιβάλλον, πάει για το βιβλίο Γκίνες. Είναι δυνατόν ένας νομοθέτης να προβλέπει ότι οι ελεγκτές – ιδιώτες, όχι κρατικοί υπάλληλοι – περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα πληρώνονται από τους κατασκευαστές των έργων;! Ποιο φωτεινό μυαλό άραγε το σκέφτηκε και το συμπεριέλαβε; Κύριε Σκρέκα μου και κοντοπατριώτη, τα βλέπετε όλα τα άρθρα, τα αξιολογείτε ή απλώς εμπιστεύεστε τυφλά τους όποιους συμβούλους σας;

Αν δηλώσω εφοπλιστής θα πληρώσω ασφαλιστικές εισφορές το 2025;

*** Ξέρει κάποιος να μου πει, αν δηλώσω εφοπλιστής (γιατί, όσοι δηλώνουν είναι;…) θα καταβάλω τις φετινές ασφαλιστικές μου εισφορές το 2025; Και ας έχω πήξει στα ευρώπουλα ή στα δολάρια, από το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, ρωσικού φυσικού αερίου και ρωσικών σιτηρών; Αυτή η μανία εξυπηρετήσεων, δεν σκέφτηκε κάποιος ότι μπορεί κοινωνικά να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ; Μία αφελή σκέψη κάνω, δημοσίως.

*** Αυτά και για σήμερα φίλες και φίλοι. Προσοχή σήμερα στον καύσωνα, το όζον είναι σα να μην υπάρχει, δυστυχώς.