Το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του την ανάγκη έρευνας των «συνακροάσεων – υποκλοπών» που έγιναν το 2016 στην έδρα της ΚΕ του κόμματος από την εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.

Επιπλέον, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η πρόταση της ΝΔ για περαιτέρω χρονική διεύρυνση ώστε να εξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ από το 2012 έχει στόχο να στείλει «την μπάλα στην εξέδρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στο σχετικό αίτημα, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριληφθούν σαφώς τόσο η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση “συνακροάσεων-υποκλοπών” στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και συγκεκριμένα στοιχεία ήδη από το 2016.

Από κει και πέρα, η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί.

Πάνω απ’ όλα το ΚΚΕ θα επιχειρήσει να αναδείξει το σκοτεινό κι επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και έχουν ψηφίσει τα υπόλοιπα κόμματα, το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης και παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών».

Οικονόμου για εξεταστική: Λέμε «ναι», αλλά με έρευνα σε βάθος χρόνου

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλουν «πλήρη διερεύνηση και για την επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τη διερεύνηση για την ύπαρξη και άλλων λογισμικών εντός της επικράτειας. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διερευνηθούν όλα σε βάθος χρόνου και λέμε ‘ναι’. Αλλά δεν νοείται αξιολόγηση του συγκεκριμένου μεμονωμένου περιστατικού, χωρίς να γίνεται έρευνα των συστημικών και διαχρονικών παθογενειών».

Τόνισε δε ότι η έρευνα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, όχι για να υπάρξει μια λογική συμψηφισμού, αλλά για εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να βρεθούν φίλτρα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ερωτηθείς για το εάν η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την πρόταση που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ ή θα καταθέσει δική της (με διευρυμένα χρονικά όρια), ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τιμήσει τη δυνατότητα που έδωσε στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να συστήσει εξαταστική επιτροπή και δεν θα το ευτελίσει με παράλληλα αιτήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε ένα μήνα»

Κρήτη: «Πόζαρε» στα social media με Καλάσνικοφ ένας από τους δράστες της επίθεσης στους Γερμανούς τουρίστες

Ρεύμα: Κοντά στα 2 δις οι επιδοτήσεις Σεπτέμβριου – Αφορούν 6 εκατομμύρια οικιακές παροχές