Το Κιργιστάν ανακοίνωσε χθες (16/09), εκεχειρία με το Τατζικιστάν, μετά τις φονικές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη μεθόριο των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται, ωστόσο, ότι παραβιάζουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Σήμερα τα ξημερώματα (17/09), το Υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 24 Κιργίζιοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπατκέν, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή στις 16:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος) χθες, αλλά οι Κιργίζιοι συνοριοφύλακες πολύ γρήγορα κατηγόρησαν τον στρατό του Τατζικιστάν ότι «άνοιξε εκ νέου πυρ».

Το βράδυ εκτίμησαν ότι η κατάσταση είναι «τεταμένη», επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν «να απωθούν επιθέσεις του εχθρού», ο οποίος έχει δεχθεί ενισχύσεις «με βαρύ εξοπλισμό και οχήματα».

Οι Τατζίκοι συνοριοφύλακες απάντησαν με επίσημη ανακοίνωση, καταγγέλλοντας «τα πυρά από την πλευρά του Κιργιστάν» εναντίον «τριών χωριών του Τατζικιστάν».

Συνομιλίες ηγετών

Νωρίτερα χθες, ο Πρόεδρος του Κιργιστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ και ο ομόλογός του από την πλευρά του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόν, συνομίλησαν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) που διεξήχθη στο Ουζμπεκιστάν.

«Συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους αρμόδιους θεσμούς να παύσουν πυρ και να αποσύρουν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό από τη γραμμή επαφής», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Κιργιστάν.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο ηγέτες κάλεσαν τα στρατεύματά τους να παύσουν πυρ, πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης έπειτα από πολλές ώρες σφοδρών συγκρούσεων στα σύνορα.

Οι Τζαπάροφ και Ραχμόν συμφώνησαν «να δημιουργήσουν μία επιτροπή, αρμόδια να ερευνήσει τα αίτια των περιστατικών», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφορές τους «με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με το πρακτορείο Khovar του Τατζικιστάν.

Αν και σημειώνονται συχνά συγκρούσεις στη μεθόριο των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές, το πρόσφατο «κύμα» εχθροπραξιών αποτελεί αξιοσημείωτη επιδείνωση.

Χθες, η Ρωσία εξέφρασε «την ανησυχία της», με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «τεταμένη».

Οι δυνάμεις του Τατζικιστάν βομβάρδισαν χθες την πόλη Μπατκέν, που βρίσκεται κοντά σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, με το Υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν να γνωστοποιεί ότι 87 άνθρωποι διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Κιργιστάν επεσήμανε ότι «έντονες» και «βίαιες συγκρούσεις» μαίνονταν στη μεθόριο, κατηγορώντας το Τατζικιστάν ότι «βομβαρδίζει περιοχές του Κιργιστάν, με όλο το διαθέσιμο οπλοστάσιό του».

Παράλληλα, η Υπηρεσία έκανε λόγο για χρήση «βαρέων τεθωρακισμένων, πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών και της αεροπορίας. Όλες οι επιθέσεις από ξηράς και αέρος βρίσκουν την απάντησή τους από την κιργιζική πλευρά, κάτι που εμποδίζει οιαδήποτε κατάληψη εδάφους».

«Το Κιργιστάν δεν πέρασε τα σύνορα, όλα άρχισαν όταν (οι Τατζίκοι) εισήλθαν στο έδαφός μας», υποστήριξε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Καμτσιμπέκ Τασίεφ.

Κάτοικοι πολλών συνοριακών χωριών διέφυγαν από τη ζώνη των μαχών, βάσει πληροφοριών του Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων του Κιργιστάν, το οποίο ενημέρωσε για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, αναφέροντας δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Το τοπικό γραφείο της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 19.000 άνθρωποι που κατοικούν στη Μπατκέν, απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους.

Το Ντουσανμπέ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις δυνάμεις του Κιργιστάν ότι άνοιξαν πυρ χθες, νωρίς το πρωί, εναντίον συνοριακών φυλακίων του Τατζικιστάν, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα στις τάξεις του.

Από τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών στην αρχή της εβδομάδας, σκοτώθηκαν δύο Τατζίκοι συνοριοφύλακες, ενώ το Κιργιστάν ανέφερε πολλούς τραυματίες.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά το θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή, τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, σημειώθηκαν συγκρούσεις άνευ προηγουμένου ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Διαβάστε ακόμη: