Σε δυο μέτωπα στρέφει την προσοχή της η διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το επόμενο διάστημα και την νέα χρονιά. Αφενός στα έργα επέκτασης του αεροδρομίου και αφετέρου στην προσέλκυση και άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Όπως είπε η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στο πλαίσιο του ITC 2024 – 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, τo πρώτο τρίμηνο του 2025 εκκινούν τα έργα αναβάθμισης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Το επενδυτικό σχέδιο επέκτασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ύψους 650 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια, με την πρώτη φάση ανάπτυξης του με στόχο την εξυπηρέτηση 33 εκατ. επιβατών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικά μέτρα, την ανάπτυξη νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών για 32 θέσεις στάθμευσης με συνδεδεμένους τροχοδρόμους, δύο νέες γέφυρες εξυπηρέτησης και ένα σταθμό εξυπηρέτησης της περιοχής στάθμευσης αεροσκαφών, την επέκταση του χερσαίου και κυκλοφοριακού οδικού δικτύου, καθώς και την κατασκευή νέου πολυώροφου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί διαγωνισμοί με στόχο την ανάθεση των έργων της πρώτης φάσης στα αρχιτεκτονικά γραφεία και στις κατασκευαστικές που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το εν λόγω project.

Κίνητρα στις αεροπορικές

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αναφέρθηκε και στην κίνηση που καταγράφει στο οκτάμηνο το αεροδρόμιο αλλά και τους στόχους για το 2025. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου η συνολική επιβατική κίνηση έφτασε φέτος τους 21,26 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023 και όπως τόνισε εκτός απροόπτου θα καταγράψει στο τέλος του έτους νέο ρεκόρ διακίνησης επιβατών.

Για το 2025 τα μηνύματα είναι θετικά με τις προκρατήσεις να κινούνται ικανοποιητικά ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιασθούν και νέα κίνητρα για τις αεροπορικές εταιρείες.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στόχος των κινήτρων είναι όπως είπε να αναβαθμίσουν εποχικά δρομολόγιά τους σε ετήσιας διάρκειας και να προσθέσουν καινούργια κατά την περίοδο χαμηλής ζήτησης στην κατεύθυνση ενίσχυσης της επιβατικής κίνησης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης η διοίκηση εστιάζει στην ανάπτυξη νέων αγορών από Ασία και Άπω Ανατολή και στην περαιτέρω διασύνδεση με την αγορά των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε για τη θερινή περίοδο του 2025 η American Airlines θα συνδέει την Αθήνα με τη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα.

Νέα δρομολόγια

Όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο 2024/ 2025 έχουν προγραμματιστεί εκτός των αυξήσεων συχνοτήτων, προσθήκες νέων δρομολογίων αλλά και αναβάθμιση εποχικών δρομολογίων σε συνδέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ενδεικτικά, η AEGEAN προσθέτει από το Φεβρουάριο του 2025 έναν νέο προορισμό για το αεροδρόμιο με 2 πτήσεις την εβδομάδα για Γκραν Κανάρια, αλλά και τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις από την Αθήνα προς το διεθνές αεροδρόμιο Zayed του Άμπου Ντάμπι. Επιπλέον SKY Express, και η easyJet προσθέτουν στο δίκτυό τους επιπλέον συνδέσεις με προορισμούς εξωτερικού.

Η SKY express προσθέτει συνδέσεις με Γερεβάν (3 φορές την εβδομάδα), με Κωνσταντινούπολη από τα μέσα Νοεμβρίου με καθημερινές πτήσεις, με Τιφλίδα, Τίρανα, Άμστερνταμ και από Δεκέμβριο με Βιέννη και Πράγα. Από το Νοέμβριο ξεκινά και η νέα σύνδεση της easyJet με Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμη: