Δριμεία κριτική ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση για την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να εγκρίνει, κατά παρέκκλιση, τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ήταν προγραμματισμένες να κλείσουν έως το 2025. «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε σε πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ένα σχέδιο δίκαιης και όχι βίαιης μετάβασης», αναφέρει σε ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι είχε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο εδώ και τρία χρόνια το «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον».

Πλήρης απουσία σχεδίου

«Όλο αυτό το διάστημα τονίζαμε πως ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ισχυρά δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης. Διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην επάρκεια ισχύος. Και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στους ενεργειακούς μας δήμους».

Σημειώνει ακόμη, ότι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και την πρωτοφανή κρίση τιμών λόγω φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου από την κυβέρνηση και προσθέτει ότι με διακηρύξεις μόνο δεν προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές.

Το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Πηγαίνουμε ολοταχώς λοιπόν και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Από success story σε ενεργειακό Βατερλό. Ενδεικτικό δε της κατάστασης, είναι ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επίσημη ενημέρωση έχει προέλθει από μία απόφαση στη “Διαύγεια” και μία ανακοίνωση της ΔΕΗ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».