Νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων, υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας την προειδοποίηση της Μόσχας ότι μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Το αμερικανικό πακέτο θα περιλαμβάνει εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που χρησιμοποιήθηκαν στην επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, η οποία ανάγκασε πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα σε υποχώρηση, σύμφωνα με το Reuters.

Δέσμευση Μπάιντεν για στήριξη

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν “δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από τη ρωσική επίθεση για όσο διάστημα χρειαστεί”, προστίθεται.

Το πακέτο βοήθειας είναι το πρώτο μετά την πιο πρόσφατη κηρυγμένη προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία και το δεύτερο της Προεδρικής Αρχής Απομάκρυνσης (PDA) μετά τα μεγάλα κέρδη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Για άμεση σύγκρουση προειδοποιεί η Μόσχα

Σε αυστηρούς τόνους, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε ότι η προσφορά του Μπάιντεν τροφοδοτεί τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις “προκλητικές ενέργειες” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε “σοβαρές συνέπειες”.

“Το αντιλαμβανόμαστε ως άμεση απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας”, δήλωσε.

Οι προσαρτήσεις της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα ακολούθησαν αυτό που αποκάλεσε δημοψηφίσματα σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν ότι οι ψηφοφορίες παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο και ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

Βαρέα όπλα από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το πακέτο περιλαμβάνει τέσσερις εκτοξευτές HIMARS και συναφείς πυραύλους, 32 οβιδοβόλα με 75.000 σφαίρες, 200 οχήματα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) και νάρκες κατά προσωπικού Claymore.

Κατασκευασμένοι από την Lockheed Martin η ακρίβεια και το μεγαλύτερο βεληνεκές των εκτοξευτών HIMARS επέτρεψαν στο Κίεβο να μειώσει το πλεονέκτημα του ρωσικού πυροβολικού.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις, από τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας και την απόπειρα προσάρτησης μέχρι τις νέες αποκαλύψεις για την κτηνωδία εναντίον αμάχων σε ουκρανικά εδάφη που προηγουμένως ελέγχονταν από τη Ρωσία, ενισχύουν μόνο την αποφασιστικότητά μας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν ένα πακέτο όπλων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο περιελάμβανε 18 συστήματα εκτοξευτών HIMARS, συνοδευτικά πυρομαχικά, διάφορους τύπους συστημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστήματα ραντάρ.

Όμως το πακέτο βοήθειας της περασμένης εβδομάδας χρηματοδοτήθηκε από την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προμηθευτεί τα όπλα από τη βιομηχανία, αντί να τα αντλήσει από τα υπάρχοντα αμερικανικά αποθέματα όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα υποσχεθεί 20 εκτοξευτές HIMARS στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας την PDA.

Η ανακοίνωση αυτή θα σηματοδοτήσει τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια αξίας άνω των 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: