Τις λεπτομέρειες του debate των 5 (πλην Παπανδρέου) υποψήφιων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ, που θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου, συζήτησαν οι εκπρόσωποί τους, το μεσημέρι, με τη διοίκηση της ΕΡΤ.
Αφού συμφώνησαν, χθες, στην πρόταση της δημόσιας τηλεόρασης για το οριστικό σχήμα των δημοσιογράφων που θα υποβάλουν ερωτήσεις (Παύλος Τσίμας από ΣΚΑΪ 100,3, Γιώργος Κουβαράς από Action24 και Τάσος Παππάς από ΕΦΣΥΝ, και συντονίστρια η Ανδριάννα Παρασκευοπούλου από την ΕΡΤ), σήμερα η συζήτηση των πέντε υποψηφίων επεκτάθηκε σε πιο ουσιαστικά θέματα.
Ετσι, συμφωνήθηκε:
Το debate να δομηθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες με γενικά θέματα (π.χ. πανδημία, εξωτερική πολιτική κ.λπ.), μία ακόμη ενότητα όπου οι δημοσιογράφοι θα υποβάλουν ερωτήσεις σε κάποιους εκ των υποψηφίων και μία όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.
Η διάρκεια των απαντήσεων να μην υπερβαίνει το 1,5-2 λεπτά.
Οι υποψήφιοι να είναι, τελικά, καθιστοί και όχι όρθιοι.
Η διάρκεια υπολογίζεται στη μιάμιση με δύο ώρες (22:00-00:00).
Τη Δευτέρα θα γίνουν και οι συνεννοήσεις με τους δημοσιογράφους, τον σκηνοθέτη και τον αρχισυντάκτη (Γιώργο Κογιάννη) για τα σκηνοθετικά και λοιπά συναφή θέματα.
Λύση στη νέα εμπλοκή
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες είχε προκύψει νέα εμπλοκή για τους δημοσιογράφους που θα μετέχουν. Η πλευρά της ΕΡΤ πρότεινε ως συντονίστρια την παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόραση Ανδριάννα Παρασκευοπούλου και ως δημοσιογράφους που θα κάνουν τις ερωτήσεις τους Παύλο Τσίμα (ΣΚΑΙ), Τάσο Παππά (Εφημερίδα των Συντακτών) και Γιώργο Κουβαρά (Action 24).
Οι τέσσερις υποψήφιοι (Λοβέρδος, Χρηστίδης, Γερουλάνος, Καστανίδης) συμφώνησαν, αλλά η πλευρά Ανδρουλάκη εξέφρασε τη διαφωνία της, ζητώντας να μετέχουν αντί των τριών που πρότεινε η ΕΡΤ, έξι δημοσιογράφοι από τα αντίστοιχα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Η πρόταση αυτή για συνολικά 7 δημοσιογράφους με 5 υποψήφιους δημιούργησε προς στιγμή εμπλοκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ ξεκίνησε κάποιες επαφές άτυπα με τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία δεν είχαν καταλήξει αν θέλουν να στείλουν πρωτοκλασάτα ονόματα ή όχι στο debate.
Τελικά η δημόσια τηλεόραση αποφάσισε να απεμπλακεί από το ρόλο του μεσολαβητή και αντιπρότεινε στους πέντε υποψήφιους να αναλάβουν εκείνοι τις διαπραγματεύσεις με τα κανάλια, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό.