Το ΚΙΝΑΛ ζητά εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, τοποθετήθηκε και μέλος του Τάγματος Αζόφ.

Συγκεκριμένα, η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέρει σε δήλωσή της:

«Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ. Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις».

Τσίπρας: Οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανάφερε σε δήλωσή του ότι «Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Σαμαράς: Μεγάλο λάθος η ομιλία στρατιώτη από το Τάγμα Αζόφ στη Βουλή

Με τη σειρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία του μαχητή του Τάγματος Αζόφ στην Βουλή στα πλαίσια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Σημειώνεται ότι το μέλος του Τάγματος Αζόφ είπε προς το ελληνικό Κοινοβούλιο:

««Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.

Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».