Περισσότερα σημεία για τεστ από δημόσιες δομές υγείας (όπως ΚΥ και ΤΟΜΥ), προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές που παρατηρούνται σήμερα, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και περισσότερα δωρεάν self-test ανά ΑΜΚΑ ζητάει το ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα το ΚΙΝΑΛ ζητάει την επιβολή πλαφόν στα εφτά (7) ευρώ για το rapid test και στα 40 ευρώ για το μοριακό (pcr) τεστ τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Η έξαρση της πανδημίας και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, που επιβεβαιώνονται καθημερινά, δικαιολογημένα οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες μας στα σημεία δωρεάν ελέγχου με rapid tests ή PCR.

Για να αποφευχθούν οι ουρές-εστίες μετάδοσης και η ταλαιπωρία, χρειάζονται άμεσα περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου και περισσότερα δωρεάν self-test ανά ΑΜΚΑ. Στη διαδικασία ελέγχου, εκτός από τις δημόσιες δομές, μπορούν να ενεργοποιηθούν και όσοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό».

«Επίσης, προτείνουμε την εισαγωγή ανώτατης τιμής εφτά (7) ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας, αφού το τεστ αποτελεί το βασικό μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης».

«Επιπλέον, χρειάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, καθώς όλο και περισσότεροι υγειονομικοί νοσούν και θα νοσούν καθημερινά. Αντίστοιχη μέριμνα απαιτείται και για το προσωπικό των εργαστηρίων».