Η Κίνα ισχυρίζεται ότι διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν ως έσχατη επιλογή και αν υπάρχει επιτακτικός λόγος παρότι η πρώτη επιλογή της είναι η ειρηνική επανένωση, σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος–η ισχυρότερη θέση εξουσίας στη χώρα– στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο Κυριακή στο Πεκίνο.
Όπως ανακοίνωσε ο Σουν Γελί, ο εκπρόσωπος του συνεδρίο, η διοργάνωση θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου. Την επομένη της ολοκλήρωσής του, θα πρέπει να αποκαλυφθεί η σύνθεση της νέας Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, αυτή η ομάδα των επτά ή εννέα προσωπικοτήτων στην υψηλότερη κορυφή της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του κόμματος, επί του παρόντος Σι Τζινπίνγκ.
Ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ θα κάνει έναν απολογισμό των τελευταίων πέντε ετών και θα παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη για την επόμενη πενταετία σε μια ομιλία που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.
Αυτό το συνέδριο, το 20ο από την ίδρυση του ΚΚΚ το 1921, θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ευρεία ανασύνθεση της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, του παντοδύναμου επταμελούς οργάνου (επί του παρόντος, αλλά ο αριθμός τους μπορεί να ποικίλλει) που έχει την πραγματική εξουσία στην Κίνα.
Σε απόσταση από τον τόπο διοργάνωσης του συνεδρίου, σε ένα ξενοδοχείο στο δυτικό Πεκίνο, οι δημοσιογράφοι υποβάλλονται σε μια σειρά από διαγνωστικούς ελέγχους.
«Η επιδημία είναι πάντα εκεί, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», εξήγησε ο εκπρόσωπος του συνεδρίου, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της πολιτικής μηδενικού Covid που βλάπτει την οικονομία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ