Ο Εμανουέλ Μακρόν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. «Η Γαλλία ποντάρει στην Κίνα προκειμένου να επαναφέρει την Ρωσία στην λογική, έτσι ώστε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο, ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στην διεθνή σταθερότητα», πρόσθεσε ο Μακρόν. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις του Πεκίνου με τη Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή».

«Ο κόσμος βιώνει σήμερα μια βαθιά ιστορική αλλαγή», υποστήριξε ο Σι Τζινπίνγκ επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Γαλλία έχουν, ωστόσο, «μία θετική και ομαλή εξέλιξη». Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και εν συνεχεία θα ακολουθήσει συνάντηση Σι Τζινπίνγκ, Μακρόν και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος των δύο Ευρωπαίων ηγετών είναι να ακουστεί η «φωνή» τους στο Πεκίνο , στενό σύμμαχο της Μόσχας, στον οποίο επιφυλάσσουν κάποιον ρόλο στην ειρήνευση στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα