Σήμερα (24/04), η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι τα σχόλια περί σεβασμού της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών από την κινεζική πλευρά, αντανακλούν και την επίσημη θέση του Πεκίνου, πάνω στο ζήτημα.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ακολουθεί τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από δήλωση του Πρέσβη της Κίνας στη Γαλλία, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών χωρών όπως η Ουκρανία. Νωρίτερα, η Μάο Νινγκ ερωτήθηκε αν η θέση του Πρέσβη αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Κίνας.

Οι χώρες της Βαλτικής καλούν τους Κινέζους Πρέσβεις

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία κάλεσαν τους Πρέσβεις της Κίνας στις αντίστοιχες πρωτεύουσες πόλεις, ύστερα από τον ισχυρισμό του Κινέζου αξιωματούχου.

Ο Πρέσβης της Κίνας στη Γαλλία, Λου Σαγέ, ερωτηθείς αναφορικά με τη θέση του, για το αν η Κριμαία αποτελεί ή όχι τμήμα της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι «ιστορικά, είναι τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη, Νικήτα Χρουστσόφ. Αυτές οι χώρες της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο Διεθνές Δίκαιο, επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», είχε προσθέσει.

Διαβάστε ακόμη: