Το Πεκίνο εντείνει την πίεση στις κινεζικές εταιρείες να αγοράζουν τοπικής κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αντί για προϊόντα της Nvidia, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να επεκτείνει τη βιομηχανία ημιαγωγών και να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές αποθαρρύνουν τις εταιρείες να αγοράσουν τα τσιπ H20 της Nvidia, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και την εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πηγές. Η πολιτική έχει πάρει τη μορφή καθοδήγησης και όχι οριστικής απαγόρευσης, καθώς το Πεκίνο θέλει να αποφύγει να πλήξει τις δικές του νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και να κλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εγχώριους κινέζους κατασκευαστές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης να αποκτήσουν περισσότερο μερίδιο αγοράς προετοιμάζοντας παράλληλα τις τοπικές εταιρείες τεχνολογίας για τυχόν πρόσθετους περιορισμούς στις ΗΠΑ. Μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης της χώρας συμπεριλαμβάνονται οι Cambricon Technologies και Huawei Technologies. Νωρίτερα φέτος, το Πεκίνο είπε επίσης τους τοπικούς κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων να προμηθεύονται περισσότερα από τα προμήθειά τους από τοπικούς κατασκευαστές τσιπ, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την επίτευξη αυτάρκειας σε κρίσιμα τεχνολογίες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε στη Nvidia να πωλεί τους πιο προηγμένους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης σε Κινέζους πελάτες το 2022, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την τεχνολογική πρόοδο του Πεκίνου. Η Nvidia, με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, τροποποίησε τις επόμενες εκδόσεις των τσιπ, ώστε να μπορούν να πωληθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Η σειρά H20 πληροί αυτά τα κριτήρια.

China Remains a Key Market for Nvidia

But US export curbs have taken a toll on growth

Sources: Company reports, Bloomberg

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του πανίσχυρου υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής, εξέδωσαν κάποιες οδηγίες – χωρίς ισχύ νόμου – για να μειώσουν τη χρήση της Nvidia, είπαν οι πηγές. Η ανακοίνωση είχε στόχο να ενθαρρύνει τις εταιρείες να βασίζονται σε εγχώριους προμηθευτές, όπως η Huawei και η Cambricon.

Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι αξιωματούχοι θέλουν οι τοπικές εταιρείες να κατασκευάσουν τα καλύτερα δυνατά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Εάν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσουν μερικούς ξένους ημιαγωγούς έναντι εγχώριων εναλλακτικών, το Πεκίνο θα εξακολουθεί να το ανέχεται αυτό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την πολιτική τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εξυπηρετήσει πελάτες στην Κίνα και να παραμείνει εντός των απαιτήσεων των περιορισμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Nvidia, η πολυτιμότερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, έχει δει τις πωλήσεις της να εκτινάσσονται στα ύψη καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αγοράσουν περισσότερους από τους επεξεργαστές της. Η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος αυτής της ανάπτυξης, αν και οι εμπορικοί περιορισμοί έχουν επηρεάσει αρνητικά. Το τρίμηνο του Ιουλίου, εκπροσώπησε το 12% των εσόδων της, ή περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μέγεθος υψηλότερο κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κινέζοι σχεδιαστές και κατασκευαστές τσιπ, εν τω μεταξύ, εργάζονται για να εισαγάγουν εναλλακτικές λύσεις στη Nvidia. Το Πεκίνο έχει προσφέρει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις στον τομέα των ημιαγωγών, αλλά τα τοπικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν πολύ πίσω από αυτά της Nvidia.

Διαβάστε ακόμη: