Η Κίνα αύξησε τη διοχέτευση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, στο υψηλότερο επίπεδο των δύο μηνών, καθώς η ζήτηση για ρευστότητα αυξήθηκε πριν από το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε 200 δισ. Γουάν (31 δισ. Δολάρια) ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω συμφωνιών αντίστροφης επαναγοράς επτά ημερών, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τα 10 δισ. Γουάν που λήγουν.

Η κίνηση με την ένεση ρευστότητας ήρθε μετά από την ένδειξη για τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη για το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού στο έτος, που αποτελεί απόδειξη για τις ελλείψεις ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά.

«Το μεγάλο ποσό της ένεσης ρευστότητας θα βοηθήσει στην άμβλυνση των πιέσεων ρευστότητας», ανέφερε ο Zhaopeng Xing, αναλυτής της Australia & New Zealand Banking Group.

Κίνα: Ένεση ρευστότητας $31 δισ. στις τράπεζες

«Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κινηθούν ομαλά στο τέλος του έτους», πρόσθεσε.

Οι συνθήκες ρευστότητας στην Κίνα τείνουν να γίνονται πιο αυστηρές στο τέλος του έτους, καθώς οι τράπεζες συσσωρεύουν ρευστό για να προετοιμαστούν για τους ρυθμιστικούς ελέγχους.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε την αναλογία των υποχρεωτικών αποθεματικών στις αρχές του μήνα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την προσφορά μετρητών άφθονη και να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία.

Στην τριμηνιαία της συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής πιο «προληπτικά» για να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

«Οι καθαρές εισροές θα συνεχίσουν να έρχονται πιθανότατα στο υπόλοιπο της εβδομάδας», ανέφερε η Peiqian Liu, οικονομολόγος της Natwest Markets.

Με τη ρητορική της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο να γέρνει προς την πλευρά των μετριοπαθών μελών της, σηματοδοτώντας τις ανησυχίες του Πεκίνου για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης, η Κίνα θα πρέπει να είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει ευρείας χρήσης εργαλεία για να βοηθήσει την οικονομία.

Η Κίνα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά επί κόβιντ

Καζαμίας 2022: Τα δύο σενάρια για αγορές και οικονομία