Με αιχμές προς εκείνους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πυροβολούν τώρα το Κίνημα Αλλαγής, όπως πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής η Φώφη Γεννηματά. Οι τρεις διεκδικητές της ηγεσίας απάντησαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε κριτική για τις επιδόσεις του κόμματος και τόνισε ότι «οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα καθορίσουν το μέλλον μας. Γιατί ή θα προχωρήσουμε νικηφόρα, ή θα μείνουμε στάσιμοι περιμένοντας το πολιτικό μας τέλος». Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε η εκλογική διαδικασία να ακολουθήσει το παράδειγμα του 2017, όταν ήταν ανοιχτή στην κοινωνία.  «Γιατί να στερηθεί η δική μου γενιά μια μεγάλη ευκαιρία, μια μεγάλη συμμετοχή σε ένα πολιτικό γεγονός. Δεν θα μας τη στερήσετε», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο Χάρης Καστανίδης στάθηκε στο θέμα του μητρώου.  Αναρωτήθηκε πως προκύπτει ότι τα μέλη του κόμματος είναι 138 χιλιάδες. «Μπορούμε να τους καλέσουμε όλους μαζί, να πάμε στο Σύνταγμα και να κερδίσουμε τις εκλογές», προσέθεσε.

Σήμερα, αναμένεται να αποφασιστούν σημαντικά ζητήματα για την εκλογική αναμέτρηση του Δεκεμβρίου. Θα κλειδώσει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚΑΠ, η αρμόδια επιτροπή για την διεξαγωγή των εκλογών, εισηγείται οι κάλπες να στηθούν 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Γεννηματά: Εγγυώμαι την δημοκρατική διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών

5390086

Θέλουμε την διαδικασία ανοιχτή, μαζική, που θα απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, τόνισε η Φώφη Γεννηματά για τις εσωκομματικές εκλογές κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε ότι πρέπει από αυτή την διαδικασία «να βγούμε ακόμα πιο ισχυροί». «Εγγυώμαι την δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε.

Λοβέρδος: Ή θα προχωρήσουμε νικηφόρα, ή θα μείνουμε στάσιμοι περιμένοντας το πολιτικό μας τέλος

Δέσμευση για επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ έκανε από το βήμα της ΚΠΕ ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία, Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε, είναι η παράταξη «που καθιερώθηκε για να εκφράσει τη δημοκρατική παράταξη μετά τη μεταπολίτευση. Επιστρέφουμε με το ΠΑΣΟΚ του 21ουαιώνα. Σύμβολό μας ο ήλιος, δηλαδή το φως. Χρώμα μας το πράσινο και καθήκον μας η Πράσινη Επανάσταση, δηλαδή η θετική ανατροπή όλων των κακώς κειμένων».

5390126

«Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια! Το κόμμα μας μια φορά βαφτίστηκε. Και το βάφτισε ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν θα παραμερίσουμε αυτό το όνομα, για να κρατήσουμε το όνομα που έδωσαν στο Κίνημα εκείνοι που μετά τα βαφτίσια λάκισαν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός. Πρέπει να γίνουν όλα από την αρχή, από την βάση με κανέναν όργανο μη αιρετό όπως είπε, ο κ. Λοβέρδος.

Εκτίμησε ότι η σημερινή συνεδρίαση έχει κρίσιμο χαρακτήρα. «Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα καθορίσουν το μέλλον μας.Γιατί ή θα προχωρήσουμε νικηφόρα, ή θα μείνουμε στάσιμοι περιμένοντας το πολιτικό μας τέλος».

Άσκησε κριτική στις επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής, όπως είπε, «μας δείχνουν καθηλωμένους τα ποσοστά μας. Αυτό δεν το λες και αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς δεν κεφαλαιοποιούμε. Δεν μας εμπιστεύονται». «Σας κοιτώ στα μάτια και σας το λέω ανοιχτά. Δεν ανέχομαι να απειλεί να κερδίσει στο χώρο της κεντροαριστεράς ο Τσίπρας και να παίρνει το κέντρο ο Μητσοτάκης. Θα έρθει το τέλος του μόνο όταν συγκριθεί με ένα αξιόπιστο κόμμα του κέντρου και όχι με ένα κόμμα του λαϊκισμού. 11% πήρε ο Καμμένος, 8% τη ΧΑ 35 πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πετύχαμε. Δεν είναι επιτυχία οι δημοσκοπικές μας επιδόσεις. Δεν είναι επιτυχία το αποτέλεσμα του 19», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως είπε, εισηγείται να κατοχυρωθεί θεσμικά η πολυσυλλεκτικότητα των απόψεων και των ιδεών μέσα σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξουσίας. Τη σύνθεση των απόψεων θα διασφαλίζει η λειτουργία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας. «Για να λειτουργήσουμε δημοκρατικά και αποτελεσματικά και για να αποκτήσουμε μία κατά κυριολεξία συλλογικότητα η προεδρία του κόμματος θα στηριχθεί σε τρεις αντιπροέδρους. Ο πρώτος ή πρώτη θα έχουν ως αρμοδιότητα το κόμμα, τις διαρκείς διαβουλεύσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δεύτερος ή δεύτερη τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα και ο τρίτος ή τρίτη, με προσωρινή θέση, τη διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος ενόψει των εθνικών εκλογών». Ζήτησε ένα ανοιχτό και σύγχρονο κόμμα, «στόχος μου είναι να ενσωματώσουμε στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος την τεχνολογία, την επαφή ανάμεσα στα μέλη του κόμματος, την ανοικτή διαβούλευση μέσω των social media για τη λήψη των αποφάσεων. Έτσι θα δομήσουμε ένα σύγχρονο και ανοικτό κόμμα».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, , όπως και στην πολιτική του διακήρυξη, για θέματα ασφάλειας και το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνεδρίαση έχουν υπογράψει υπερ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και οι βουλευτίνες Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου.

Ανδρουλάκης: Δεν θα στερηθεί η γενιά μου ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός

«Να οργανώσουμε τις εκλογές μας χωρίς γραφειοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΠΕ του κόμματος. Ζήτησε οι διαδικασίες να είναι όπως το 2017, λέγοντας με έμφαση πως τότε, «έχασα αλλά χάρηκα γιατί περάσαμε καλά , ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός». «Γιατί να στερηθεί η δική μου γενιά μια μεγάλη ευκαιρία, μια μεγάλη συμμετοχή σε ένα πολιτικό γεγονός. Δεν θα μας τη στερήσετε», υπογράμμισε. Δεν χρειάζονται υπαινιγμοί, είπε αναφερόμενος εμμέσως στους συνυποψηφίους του.

5390178

«Να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει εσωτερική αξιοκρατία, διαφάνεια. Ναι, στην ανανέωση αλλά δεν είναι μόνο ηλικιακή όπως είπε. Τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος. «Με ισχυρό πολιτικό πρόγραμμα, με ισχυρό θεσμικό πρόγραμμα», τόνισε. Για το ενδεχόμενο συνεργασιών, είπε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει λέγοντας ότι θέλει αυτοδυναμία. «Θα ζητάμε εμείς να συνεργαστούμε; Ε όχι!», τόνισε, αποκλείοντας αυτό το ενδεχόμενο και εμμένοντας στην αυτονομία της παράταξης.

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, τάχθηκε υπέρ της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, λέγοντας ο΄τι πρέπει να την στηρίξουν είναι ένα ξεκίνημα, όπως είπε, για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αναφερόμενος στα θέματα της πανδημίας, άσκησε δριμεία κριτική για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης λέγοντας ότι «για την Ευρώπη τελειώνει καλά, για την Ελλάδα άσχημα». Επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας, ότι για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επιλέξει ακροατήριο. «Εμείς επιλέγουμε την υγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην Κλιματική Αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι το SPD, είχε αντανακλαστικά προς την κοινωνία. «Παρά τα τεράστια εσωτερικά θέματα, είδαν μπροστά».

Καστανίδης: Σεβασμό στην ενότητα του κινήματος

Θέμα για το μητρώο των μελών του Κινήματος Αλλαγής, όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες, έθεσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία, Χάρης Καστανίδης. Όπως είπε, αν πρέπει να τηρηθεί πιστά το καταστατικό τότε θα πρέπει αυτό να γίνει για όλα τα ζητήματα.

5390183

Με αιχμή, αναρωτήθηκε πως προκύπτει ότι τα μέλη του κόμματος είναι 138 χιλιάδες. «Μπορούμε να τους καλέσουμε όλους μαζί, να πάμε στο Σύνταγμα και να κερδίσουμε τις εκλογές», σημείωσε. Έδωσε δίκιο στον συνυποψήφιο του Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι πρέπει να προφυλαχθούν οι διαδικασίες. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διατάξεις του καταστατικού, στο οποίο ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις των μελών, ώστε να διατηρήσουν την ιδιότητα αυτή. Όπως υποστήριξε, μια βασική είναι η ετήσια εισφορά στο κόμμα και διερωτήθηκε αν έχει δοθεί και αν όχι, πως τότε τηρείται η ιδιότητα. Ο κ. Καστανίδης, ξεκαθάρισε ότι μπορεί και εντός της ημέρας να παραδώσει 5000 υπογραφές πολιτών, απαντώντας στις φημολογίες πως δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες , από τα μέλη, υπογραφές για την επισημοποίηση

Απέρριψε κάθε ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πορείας. «Δεν υπάρχει πιθανότητα σύμπραξης με δεξιά γιατί ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους. Υπηρετούμε διαφορετικές αξίες και αρχές. Δεν θα συμπράξουμε με την αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική αριστερά γιατί αν σε αποκαλούν γερμανοτσολιά, θα πρέπει να ντρέπονται γιατί ζητούν συνεργασίες από γερμανοτσολιάδες».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, έκλεισε με ένα ενωτικό μήνυμα, λέγοντας ότι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, να πάνε όλα καλά και να έρθουν καλύτερες μέρες. Καλό αγώνα και πάνω από όλα με σεβασμό στην ενότητα του κινήματος».