Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι: «Η επικείμενη εσωκομματική διαδικασία, εκτός από το δημοκρατικό πρόσημο που πρέπει να τη χαρακτηρίζει, δεν μπορεί παρά να έχει ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο και να συμβάλει στην αναζήτηση και την ανάδειξη προτάσεων ικανών να οικοδομήσουν μια πολιτική δύναμη που θα χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της κυβερνησιμότητας απέναντι στη δεξιά, αλλά και από την απάντηση στο άλλο μεγάλο αίτημα, της προοδευτικής αλλαγής, που αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό πρόκειται για δύο αιτήματα που «αναμένουν την απάντησή τους με θέσεις και προτάσεις ιδεολογικές και πολιτικές, εκ μέρους των ενδιαφερομένων να ηγηθούν μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης» και συμπλήρωσε ότι μόνο έτσι «θα μπορέσουμε να συγκινήσουμε την κοινωνία και να παρακινήσουμε τους πολίτες να συζητήσουν μαζί μας».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι πρώτιστο καθήκον πρέπει να είναι η προάσπιση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και κατά συνέπεια η πολιτική, επομένως η παράταξη, θα πρέπει, όπως συμπλήρωσε, να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί την αυτονομία της, έναντι των ισχυρών συμφερόντων και των κάθε είδους κατεστημένων.
«Αυτή είναι η ευθύνη μας. Στην παράταξή μας, δεν αναλογεί η θέση του τρίτου, μας ταιριάζει να αποτελέσουμε τον καταλύτη της ανατροπής του υφιστάμενου στάτους στο πολιτικό σκηνικό.
Να ξαναφέρουμε τον πολίτη και πάλι στο προσκήνιο, πρωταγωνιστή και δημιουργό της δικής του ζωής, μιας ζωής που του αξίζει και τον γεμίζει περηφάνια και αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου κι έθεσε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η δημοκρατική παράταξη τις οποίες η πανδημία ανέδειξε ως διαχρονικά προβλήματα, τις ασθένειες ενός συστήματος, πολιτικο-οικονομικού, που μαστίζεται από βαθιές κρίσεις.
«Απαιτείται αλλαγή πορείας παντού. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, σε κάθε χώρα και σε κάθε οργανισμό που οι δυνάμεις μας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, έχουν και μέλλον και προοπτική. Και είναι στο χέρι μας να φέρουμε αυτήν την υπόθεση σε πέρας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί γιατί, όπως ανέφερε, «χρειάζεται ένας αξιόπιστος και αξιόμαχος φορέας για να οικοδομήσουμε μια νέα, προοδευτική συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Αποτελεσματική οργάνωση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για να κάνουνε την παράταξή μας και πάλι μεγάλη, για να οικοδομήσουμε μια αξιόμαχη προοδευτική παράταξη. Όλοι έχουν τη θέση τους σε αυτήν την υπόθεση».
Ωστόσο, απευθυνόμενος προς όλους τους υποψήφιους είπε πως «αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε γεγονότα και καταστάσεις που μας έβλαψαν, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε μεν για την παράταξή μας, αλλά ο καθένας μας να θέλει να τη φέρει στα μέτρα του.
Και κάτι ακόμη, που συνόδευσε ιστορικά την Παράταξή μας, ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γνώρισμα: η ενότητα δεν αφορά μόνο την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί, παρά τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις ή θέσεις, αλλά συνεπάγεται και την ανάγκη σεβασμού των αρχών και των αξιών μας» και κατέληξε: «Δεν μπορεί να συνυπάρξει η αλλαγή με τη συντήρηση. Και θα το ξαναπώ, ότι η συντήρηση δεν είναι μόνο δεξιά, γιατί δεν έχει χρώμα. Όταν δεν προασπιστήκαμε αυτήν την αρχή, πλήξαμε την παράταξη. Τώρα πλέον, είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο, πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα στηρίζεται στην εμπειρία του προηγουμένου, αλλά θα απαντά με βιώσιμο και πράσινο πρόσημο, στις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι οι μόνες που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση».