Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, παραχώρησε συνέντευξη το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου αναφέρθηκε στην μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ειδικά τις επόμενες ώρες. Όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου. Τις τελευταίες 5 μέρες, από την πυροσβεστική έως χθες, η πυροσβεστική κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες. Ενδειτικό της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι παράλληλα με την mega πυρκαγιά στον Έβρο , χθες Τρίτη, η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 κρίσιμες μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και 1 στην Εύβοια.

Είναι προφανές ότι ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του, παρά τη πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων τα οποία διαθέτουμε.

Το τι αντιμετωπίζουμε, θα σας το πούμε με ένα παράδειγμα. Χθες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα και κοντά στο Θριάσιο. Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών, στις 12, έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Δηλαδή η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή. Κι όμως η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής επεκτάθηκε. Επαναλαμβάνω, τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4 με 5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας».

«Αυτή είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα κι εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι μεγάλες περιοχές, πολλές περιοχές της χώρας, τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Δηλαδή διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Έχοντας επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση, σε σχέση με κάθε μηχανισμό πολιτικής προστασίας, πρόληψης και δασοπυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίσαμε σημαντικά και θεσμικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή την Πολιτική Προστασία. Από το 2019 υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό το πόρισμα Goldammer. Δημιουργήσαμε υπουργείο, από μια γενική γραμματεία. Θέσαμε σε εφαρμογή το 112, γιατί πρώτη προτεραιότητα ήταν και θα παραμείνει η ανθρώπινη ζωή. Συστήσαμε νέα σώματα, όπως οι δασοκομμάντος και δημιουργήσαμε το πρόγραμμα ”Αιγίς” που είναι σε εξέλιξη, ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ. Είναι προφανές όμως ότι παρά τη συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση, πρόληψη και προστασία, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε. Με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και επίγνωσης της κατάστασης που ζούμε, θέλω να πω ότι έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμα για να μπορεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που – μη γελιόμαστε – θα συνεχίσουν λόγω της κλιματικής κρίσης να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον πλανήτη. Και αυτό που βλέπουμε σε χώρες με πιο ανεπτυγμένα συστήματα πυρόσβεσης, είναι χαρακτηριστικό. Κάποιες πυρκαγιές ό,τι κι αν κάνουμε, μπορεί να ξεφύγουν. Το είδαμε στο Μάουι με πάνω από 1000 αγνοουμένους, στον Καναδά με πάνω από 140 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένα, όσα δηλαδή είναι η έκταση της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους εκτιμήσεων, δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Η πολιτική προστασία, όπως και η δημόσια υγεία, δεν είναι αρένα για πολιτική αντιπαράθεση», επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέντευξη Τύπου το λόγο  έλαβαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Διαβάστε ακόμη: