Δραματικές είναι οι στιγμές που εκτυλλίσονται στην Πάρνηθα, καθώς η μεγάλη φωτιά, που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή, καίει σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα για να την περιορίσουν.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Το βίντεο σε fast forward δείχνει πώς μέσα σε μισή ώρα, οι φλόγες από εκεί που έκαιγαν σε λόφο, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα, χωρίς μάλιστα να κάψει κάτι στο ενδιάμεσο.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το βίντεο, στα επόμενα 10 λεπτά εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα ως την κορυφή του βουνού, πάνω από το Καζίνο.

Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη ώστε οι φλόγες να περιοριστούν όσο το δυνατόν συντομότερα και να μην υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έως 6-7 μποφόρ, κάτι που δυσκολεύει την επιχείρηση κατάσβεσης.

Πάντως, τα καταφύγια της Πάρνηθας έχουν εκκενωθεί.

Παράλληλα, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου, Καποτά και Λεφάντω.

Ξαγοράρης – Αντιδήμαρχος Αχαρνών: Η φωτιά μπήκε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως η φωτιά έχει μπει στον Εθνικό Δρυμό.

Ειδικότερα, ο κ. Ξαγοράρης είπε ότι «οι εναέριες ρίψεις είναι συνεχείς παρά τους στροβιλισμούς από τον βορειοανατολικό ισχυρότατο άνεμο, αλλά η φωτιά ανεβαίνει προς τα πάνω κι έχει μπει στον Εθνικό Δρυμό», τονίζοντας ότι πρόκειται για δάσος που δεν είχε καεί στο παρελθόν.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Εκκενώνεται το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Εντολή προληπτικής εκκένωσης δόθηκε στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας,  λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Πάρνηθα.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται περίπου 700 άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία στη Μαλακάσα και στη δομή στην Πέτρου Ράλλη.

Για την ώρα δεν πρόκειται να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις που έχει η ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα (Σχολή των Αξιωματικών, τεχνικές υπηρεσίες), αλλά έχει δοθεί εντολή να είναι όλοι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει επικίνδυνα.

Ομάδα υποδοχής στήνει ο δήμος Αχαρνών

(upd) Ομάδες υποδοχής οργανώνει ο δήμος Αχαρνών, για τους δημότες εκείνους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πύρινου μετώπου στην μαίνεται στην Πάρνηθα και της εντολής εκκένωσης.

Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να οργανώσει τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και για να παρέχει όποιες υπηρεσίες χρειαστούν οι πολίτες, που θα προσέρχονται για φιλοξενία στην ανοιχτή και κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα).

Η ομάδα υποδοχής που συγκροτήθηκε αποτελείται από κοινωνικές λειτουργούς, ψυχολόγο, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό. Πέρα από αυτή την ομάδα του δήμου, στον χώρο του Δημαρχείου υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί (τηλ. 2132123127).

Όχημα του δήμου μαζεύει τα αδέσποτα από τους δρόμους

Τέλος, όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων του δήμου Αχαρνών, περιπολεί για να περισυλλέξει και να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, όσα ζώα που εντοπίζονται και βρίσκονται σε κίνδυνο (τηλ. 6974414547).

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».
Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου
Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου
Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

Διαβάστε ακόμη: