Άνοδο καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να επικροτούν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα, ενώ οι δείκτες που συνδεδεμένοι με την τεχνολογία σημείωσαν επίσης κέρδη.

Οι περισσότερες περιφερειακές αγορές εξακολουθούν να σημειώνουν κέρδη από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ήπιες ενδείξεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύξησαν τις ελπίδες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Η Wall Street σημείωσε νέα ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, με τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών να σημειώνουν περαιτέρω άνοδο τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Investing.com.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, καθώς και στις ομιλίες μιας σειράς αξιωματούχων της Fed.

Σε υψηλά για το 2024 οι κινεζικές αγορές

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας αυξήθηκαν 0,2% και 0,3% αντίστοιχα τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Και οι δύο δείκτες ενισχύονταν σε υψηλά επτά και οκτώ μηνών.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος για την απελευθέρωση 300 δισεκατομμυρίων γουάν (41,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) φθηνής χρηματοδότησης για να βοηθήσει ορισμένες κρατικές εταιρείες να αγοράσουν απούλητες κατοικίες.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Tάο Λινγκ, ανακοίνωσε το λεγόμενο πρόγραμμα επαναχρηματοδότησης λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε μια άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης κρίσης ακινήτων της χώρας.

Η χρηματοδότηση θα επεκταθεί σε 21 παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των συστημικών τραπεζών, των κρατικών εμπορικών δανειστών και των ανώνυμων τραπεζών, με επιτόκιο 1,75%. Τα δάνεια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να έχουν διάρκεια ενός έτους, θα επιτρέπεται να μετακυλιστούν τέσσερις φορές.

Τα προγράμματα αναχρηματοδότησης της PBOC αποτελούνται από φθηνή χρηματοδότηση που προσφέρεται στις τράπεζες της Κίνας και τους επιτρέπει να επεκτείνουν τον δανεισμό για συγκεκριμένα τμήματα της οικονομίας.

Η τεχνολογία πρωταγωνιστεί εν όψει των αποτελεσμάτων της Nvidia.

Οι δείκτες με μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις. Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας ενισχύθηκε 1,3%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο 0,6% και 0,4% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: