Κέρδη σημείωσαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού την Παρασκευή, παρά την πτώση στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Μείωσε τα επιτόκια η Νότια Κορέα

Οι επενδυτές στην Ασία αξιολόγησαν την απόφαση για το επιτόκιο από την Τράπεζα της Κορέας, η οποία μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%, την πρώτη μείωση επιτοκίου από το 2020.

Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος ενός πολυετούς κύκλου σύσφιξης που έστειλε τα επιτόκια σε υψηλό 15 ετών το 2023.

Η απόφαση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα υποχώρησε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Πτώση στην Κίνα

Σύμφωνα με το CNBC, ο δείκτης των blue chip CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε πτώση 2,1%, καθώς το ράλι που τροφοδοτείται από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, συνεχίζει να χάνει την ισχύ του.

Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές την Παρασκευή λόγω δημόσιας αργίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στις 10 π.μ. τοπική ώρα.  Στην πολυαναμενόμενη ενημερωτική συνεδρίαση αναμένεται να παρουσιαστεί νέο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομία του.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά από άνοδο άνω του 3% την Πέμπτη, καθώς τα νοικοκυριά και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αύξησαν τη χρήση καυσίμων ενόψει του τυφώνα Μίλτον και αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τους κινδύνους για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 0,35% στα 79,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate
αργό διολίσθησε κατά 0,34% στα 75,6 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,6%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,4%. Το blue chip Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,6% και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,1%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,1%.

 

Διαβάστε ακόμη: