Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς αναμένεται η συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, ενώ η Fed ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό. Οι αγορές αναμένουν πέντε αυξήσεις επιτοκίων το 2022, με την πρώτη να έρχεται τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Atlanta Fed ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Παράλληλα, επανέλαβε πως αναμένει τρεις αυξήσεις των 25 μ.β. την κάθε φορά για το 2022.

Οι τιμές πετρελαίου θα αξιοποιήσουν ως βάση τους το ισχυρό ξεκίνημα της χρονιάς, με τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την προσφορά να συμπληρώνουν την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης ενώ οι φόβοι για τον αντίκτυπο της Όμικρον εξασθενούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία συμμετείχαν 43 οικονομολόγοι και αναλυτές, το πετρέλαιο μπρεντ προβλέπεται ότι θα φθάσει κατά μέσο όρο στα 79,16 δολάρια το βαρέλι φέτος, η υψηλότερη πρόβλεψη για το 2022 έως τώρα και αυξημένη από τα 73,57 δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των προβλέψεων τον Δεκέμβριο.

Το αμερικανικό αργό προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 76,23 δολάρια το 2022, συγκριτικά με 71,38 δολάρια που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο μήνα. «Δεδομένου του πόσο σφιχτές είναι οι αγορές, το πετρέλαιο σίγουρα μπορεί να κάνει ράλι πάνω από τα 100 δολάρια, ιδιαίτερα εάν οι αυξήσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να υστερούν έναντι του στόχου, οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν καταφέρουν να αντιδράσουν ή εάν η ρωσοουκρανική κρίση επιδεινωθεί», ανέφερε το Economist Intelligence Unit. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3-5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, με τους αναλυτές να βλέπουν υποτονικό αντίκτυπο από την τωρινή έξαρση της COVID-19.

Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχεται σήμερα τον εμίρη του Κατάρ, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, με φόντο την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, που συνδέεται με τη διαμάχη για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων διπλωματικών και εμπορικών ζητημάτων. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη συναντηθεί με τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι όταν εκείνος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, και ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του το περασμένο καλοκαίρι για να τον ευχαριστήσει για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Κατάρ στην αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν.

Κατά τη συνάντησή τους, θα συζητηθεί το θέμα της «διασφάλισης της σταθερότητας της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας», σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, τη στιγμή όπου η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές εάν ποτέ υπάρξει έλλειψη ρωσικού αερίου στην περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το εμιράτο του Κόλπου έχει τεράστια αποθέματα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τι έγραψε ο πίνακας της Wall Street

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 35,131.46 μονάδες, με κέρδη 1.17%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,513.7 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.85%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 14,239.9 μονάδες, με άνοδο 3.41%.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου αυξήθηκε κατά 9,80 δολ. ή σχεδόν 0,6%, όντας στα 1.796,40 δολ. ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου ανέβηκε 1,33 δολ. ή 1,5% και έκλεισε στα 88,15 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,18 δολ. ή 1,3% στα 91,21 δολάρια το βαρέλι.

Πως η Fed σκάει άθελά της την «πράσινη» φούσκα των ESG