Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο είναι έτοιμες να αναφέρουν ετήσια κέρδη ρεκόρ, με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα και έσοδα μετά από ένα έτος ασταθών τιμών των ορυκτών καυσίμων εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell και TotalEnergies αναμένεται να αναφέρουν συνδυαστικά κέρδη 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, όταν τα τελικά τριμηνιαία αποτελέσματά τους θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε η Refinitiv.

Γεμάτοι με μετρητά, οι ενεργειακοί γίγαντες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα απροσδόκητα κέρδη τους για να ανταμείψουν τους μετόχους με υψηλότερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει προηγουμένως τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι καρπώθηκαν έναν «απρόσμενο πόλεμο», ενώ ταυτόχρονα αρνούνταν να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην αντλία για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Μπάιντεν ξεχώρισε την Exxon Mobil ότι κερδίζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό».

Η εκπρόσωπος της Exxon Mobil, McGrath, δήλωσε στο CNBC ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας είναι «σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης» και ότι οι επενδύσεις της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι αυτές που οδηγούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα.

Οι εκπρόσωποι της BP και της Shell δεν θέλησαν να σχολιάσουν ενόψει των αποτελεσμάτων του έτους, ενώ η Chevron και η TotalEnergies δεν απάντησαν.

Τα τελευταία τρίμηνα, στελέχη της Big Oil δήλωσαν ότι η σημαντική αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαίωσε τη σημασία της βοήθειας στην επίλυση «του ενεργειακού τριλήμματος».

Αυτό, σύμφωνα με δήλωση προς τους επενδυτές από τον CEO της BP Bernard Looney στα τέλη του περασμένου έτους, αναφέρεται σε «ασφαλή, οικονομικά προσιτή και χαμηλότερη ενέργεια σε άνθρακα».

Διαβάστε ακόμη: