Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το ποιο πρόσωπο θα βρίσκεται στη θέση του υπουργού παιδείας την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνει τον Ιούνιο δηλαδή ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι «για να διευκρινίσω μια παρεξήγηση που έγινε χθες, ο pρωθυπουργός εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που τον οδήγησε στην απόφαση οι εκλογές να γίνουν 21 Μαΐου και όχι 28, είναι ότι εάν γινόντουσαν στις 28 Μαΐου, επειδή κάνει περίπου 10 μέρες για να σχηματιστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και να αναλάβει ένας υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας, αυτό θα σήμαινε ότι οι πανελλαδικές θα ξεκινούσαν με εμένα ως υπουργό και εν μέσω πανελλαδικών θα άλλαζε ο υπουργός.

Αυτό δεν είναι θεμιτό, δεν είναι κάτι το οποίο το προκρίνουμε γιατί προστατεύουμε τις πανελλαδικές. Σε κάθε περίπτωση τελειώνει η αποστολή της κυβέρνησής μας στις 21 Μαΐου από εκεί και πέρα θα αναλάβει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Εκλογές 2023: Υποχρεωτική για όλους η προσέλευση στις κάλπες

Όπως ισχύει στη χώρα μας, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).

Φέτος επίσης για πρώτη φορά δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν και οι απόδημοι Έλληνες, αρκείνα υποβάλλουν αίτηση στην σχετική ψηφιακή πλατφόρμα.

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

– όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,

– όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και

– όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

  • Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).
  • Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:

  • Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
  • Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Διαβάστε περισσότερα