Οι επενδυτές ανέμεναν ότι ο Ιούνιος θα ήταν ο μήνας που θα εγκαινίαζε τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ωστόσο τέσσερις κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να θέσουν στο μέλλον την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής,

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σε υψηλό δυο και πλέον δεκαετιών τα επιτόκια, ενώ αναθεώρησε τις προβλέψεις οι οποίες κάνουν λόγο για μείωση των επιτοκίων αντί για τρεις που περιλαμβανόταν στο dot plot του Μαρτίου.

Αυτή την εβδομάδα από τη Βρετανία μέχρι την Αυστραλία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να δώσουν σήμα ότι δεν αισθάνονται εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης και άρα δεν είναι έτοιμοι να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το Bloomberg.

O Καναδάς είναι η πρώτη χώρα από την ομάδα G7 που μείωσε τα επιτόκια στις 5 Ιουνίου. Την επόμενη ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ενώ δεν θέλησε να δεσμευτεί σ΄ένα συγκεκριμένο μονοπάτι νομισματικής πολιτικής.

Οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας και οι εκτιμήσεις της αγοράς μεταθέτουν την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Αύγουστο, καθώς οι πρόωρες εκλογές και οι παρατεταμένες πιέσεις στις τιμές θα απομακρύνουν τη μείωση

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Αυστραλία και τη Νορβηγία, που επίσης συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα, δεν βιάζονται να το πράξουν, ενώ οι μισοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα εκτιμούν ότι η  Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, που αιφνιδίασε ανακοινώνοντας πρώτη τη μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο,  μπορεί να μην προχωρήσει σε δεύτερη και να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. 

Οι αποφάσεις αλλού μπορεί να αναδείξουν τα διαφορετικά στάδια των νομισματικών κύκλων παγκοσμίως, με τη Βραζιλία και την Παραγουάη να αναμένεται να διατηρήσουν σε αναμονή το κόστος δανεισμού και τη Χιλή να αναμένεται να επιβραδύνει τις μειώσεις των επιτοκίων.

«Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε αναμονή, » εκτιμά το Bloomberg Economics «ενώ πριν από λίγες εβδομάδες φαινόταν πιο πιθανό να μειώσουν τα επιτόκια. Η BοE είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της τον Ιούνιο ενόψει των βρετανικών εκλογών. Είναι μια πιο δύσκολη απόφαση για την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας»

Την εβδομάδα που έρχεται οι επενδυτές θα εστιάσουν στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, σε οικονομικά νέα από την Κίνα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την Ιαπωνία.

ΗΠΑ και Καναδάς

Μετά τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τον πληθωρισμό χονδρικής που έδειξαν ότι επιβραδύνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία για την καταναλωτική ζήτηση, την αγορά κατοικίας και τη βιομηχανική παραγωγή. Επιπλέον θα εστιάσουν στις τοποθετήσεις μιας σειράς αξιωματούχων της Federal Reserve που είναι θα μιλήσουν αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που δημοσιεύονται την Τρίτη αναμένεται να δείξουν ότι οι αγοραστές επαναδραστηριοποιήθηκαν κάπως τον Μάιο μετά την υποχώρησή τους ένα μήνα νωρίτερα, υπογραμμίζοντας ανθεκτική καταναλωτική συμπεριφορά. Ξεχωριστά στοιχεία αναμένεται να δείξουν αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια, τα ορυχεία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας. 

Την Πέμπτη, τα στοιχεία για τις άδειες ανέγερσης κατοικιών ενδέχεται να δείξουν μια μέτρια αύξηση των κατασκευών τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι κατασκευαστές προσαρμόζονται στις διακυμάνσεις της υποκείμενης ζήτησης.

Κοιτάζοντας προς το βορρά, η Τράπεζα του Καναδά θα δημοσιεύσει περίληψη των πρακτικών της συνεδρίασης που οδήγησαν στη μείωση των επιτοκίων, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατέληξαν στην απόφαση και τις προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 24 Ιουλίου.

Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά θα δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις για τον πληθυσμό του πρώτου τριμήνου, ενώ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις θα προσφέρουν επίσης νέα στοιχεία για τη δύναμη του καναδικού καταναλωτή.

Ασία

Η εβδομάδα στην Ασία ξεκινά με μια σειρά από στοιχεία που αφορούν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι τα κέρδη στη βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από τον ετήσιο ρυθμό, ενώ η αύξηση των επενδύσεων πάγιου ενεργητικού διατηρήθηκε σταθερή στο 4,2% και η πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα βάθυνε περαιτέρω.

Μία ημέρα αργότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να διατηρήσει το στόχο της για το επιτόκιο ρευστότητας στο 4,35%, με το ενδιαφέρον να πέφτει στο πώς βλέπουν οι αρχές την πορεία του πληθωρισμού μετά την απροσδόκητη αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο.

Ο επιβραδυνόμενος ρυθμός αποπληθωρισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει μια στροφή προς μειώσεις επιτοκίων ή να ωθήσει σε μια νέα αύξηση, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. 

Ο βασικός δείκτης τιμών της Ιαπωνίας αναμένεται να δείξει ότι ο πληθωρισμός καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 2,6% τον Μάιο, διατηρώντας την Τράπεζα της Ιαπωνίας σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων  από τον επόμενο μήνα.

Η οικονομική ανάπτυξη της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να επανήλθε σε θετικό έδαφος το πρώτο τρίμηνο μετά από δύο συνεχόμενες περιόδους μέτριας συρρίκνωσης.

Τα στοιχεία για το εμπόριο της Ιαπωνίας την Τετάρτη ενδέχεται να δείξουν ότι η αύξηση των εξαγωγών επιταχύνθηκε τον Μάιο στον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2022.

Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία θα ανακοινώσουν επίσης εμπορικά στατιστικά στοιχεία. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με μια έκρηξη στοιχείων PMI για την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδία.

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν προσπαθεί να αυξήσει τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την περασμένη εβδομάδα αύξησε τους φόρους στον προϋπολογισμό του για να ενισχύσει τα έσοδα και την Κυριακή ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο 20%.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την παραμονή της απόφασης της BοE την Πέμπτη ενδέχεται να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών. Η εν λόγω έκθεση θα μπορούσε να δείξει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το στόχο του 2% για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Αλλά με τον υποκείμενο λεγόμενο δομικό πληθωρισμό να είναι πιθανό να διαμορφωθεί πάνω από το 3% και την προεκλογική εκστρατεία σε εξέλιξη, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού αμετάβλητο. Η επικείμενη απόφασή τους τον Αύγουστο, που θα περιλαμβάνει νέες προβλέψεις, μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Την Πέμπτη συνεδριάζει και Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Οι οικονομολόγοι διχάζονται αν οι αξιωματούχοι θα μειώσουν ή όχι το κόστος δανεισμού. Η διατήρησή του θα προστάτευε από τυχόν επιτάχυνση του πληθωρισμού και θα απέτρεπε την υποτίμηση του φράγκου. 

Την ίδια ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 4,5% για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Οι επενδυτές ενδέχεται να επικεντρωθούν στο κατά πόσο η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και η υψηλότερη πίεση στους μισθούς θα καθυστερήσουν τα σχέδια για μείωση του κόστους δανεισμού, με ορισμένους να προτείνουν να μην αναληφθεί δράση μέχρι το επόμενο έτος.

Η Ουγγαρία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον πολυετή και πλέον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, αν και η διολίσθηση του φιορινιού μπορεί να περιορίσει ή να εξαλείψει τα περιθώρια της κεντρικής τράπεζας να προβεί σε μια τελευταία μείωση του υψηλότερου βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη ζώνη του ευρώ, το σημαντικότερο στοιχείο των δεδομένων είναι πιθανό να είναι η τελευταία σειρά δεικτών διευθυντών αγορών για τον Ιούνιο, που δημοσιεύεται την Παρασκευή, η οποία μπορεί να δείξει αν η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής αποκτά ή όχι δυναμική.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν περιλαμβάνουν την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν τη Δευτέρα και τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος την Τρίτη.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός, που θα λάβει χώρα με φόντο την αναταραχή της αγοράς που έπληξε τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, θα είναι η ανακοίνωση της ετυμηγορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη, η οποία θα επιπλήττει τις χώρες της περιοχής για την παραβίαση του ορίου του ελλείμματος του 3%.

Η χρηματοπιστωτική αναταραχή είναι πιθανό να αποτελέσει θέμα κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Πιο μακριά στην περιοχή: στη Νότια Αφρική την Τετάρτη, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 5,2% τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, η γειτονική Ναμίμπια πρόκειται να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 7,75% εν μέσω της επιτάχυνσης της αύξησης των τιμών καταναλωτή και για να διασφαλίσει τη σύνδεση του νομίσματός της με το ραντ.

Λατινική Αμερική

Η κεντρική τράπεζα της Χιλής την Τρίτη θα μειώσει πιθανότατα το βασικό επιτόκιο δανεισμού για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, αν και μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό χαλάρωσης και να μειώσει το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 5,75%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Παραγουάη συνεδριάζουν επίσης αυτή την εβδομάδα και ενδέχεται να επιλέξουν να διατηρήσουν το βασικό τους επιτόκιο αμετάβλητο στο 6% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή στο 4,4% τον Μάιο από 4% τον Απρίλιο.

Στο Μεξικό, μεγάλο μέρος της προσοχής θα επικεντρωθεί στη μετάβαση της προεδρίας από τον Andres Manuel Lopez Obrador στην Claudia Sheinbaum και στις πιθανές επιπτώσεις της πολιτικής που έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές. 

Η  οικονομία της Κολομβίας ανέκαμψε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο κατέγραψε αρνητική πορεία του ΑΕΠ σε μηνιαίο επίπεδο, Τα στοιχεία του Απριλίου που αναμένονται αυτή την εβδομάδα μπορεί να δείξουν ότι η δραστηριότητα ανέκαμψε στην αρχή του δεύτερου τριμήνου.

Στη Βραζιλία, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται την Τετάρτη να τραβήξει τη γραμμή κάτω από τον κύκλο χαλάρωσης των 325 μονάδων βάσης και να διατηρήσει το Selic αναφοράς στο 10,5%, εν μέσω αγκυρωμένων προσδοκιών για τον πληθωρισμό και αυξανόμενων ανησυχιών για τις κρατικές δαπάνες.

Οι αναλυτές βλέπουν τώρα το βασικό επιτόκιο στο 10,25% μέχρι το τέλος του 2024, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 125 μονάδων βάσης στην πρόβλεψη του επιτοκίου από τον Μάρτιο, ενώ η αγορά swaps τιμολογεί τώρα στην πραγματικότητα σκλήρυνση προς το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη