ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεφαλές αρχαίων Ελλήνων θεών και λοιπά σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κιουτάχεια της Τουρκίας

Στους Αιζανούς διεξάγονται ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Dumlupınar της Κιουτάχεια (DPU).

Οι κεφαλές των δύο Ελλήνων θεών Έρωτα και Διονύσου και μία του ημίθεου Ηρακλή βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Αιζάνοι στην επαρχία της Κιουτάχεια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στην ίδια περιοχή έχει επίσης ανακαλυφθεί ένα άγαλμα άγνωστου άνδρα.

Στους Αιζανούς διεξάγονται ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Dumlupınar της Κιουτάχεια (DPU).

Συνολικά 80 άνθρωποι και άλλα 20 άτομα τεχνικό προσωπικό εργάζονται στην ανασκαφή στον ποταμό Πενκάλα, την αγορά και τα τμήματα θεάτρου, όπως αποκαλύπτει η Hürriyet Daily News.

Οι ανασκαφές εντάθηκαν στον ποταμό Πενκάλα

Οι ανασκαφές εντάθηκαν στον ποταμό Πενκάλα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι μητρόπολη, συμπεριλαμβανομένου του αμφιθέατρου, του σταδίου, της αγοράς (κέντρο της πόλης) και του ναού του Δία που χρονολογείται από το 3000 π.Χ. 

«Φέτος, είχαμε εκπληκτικά ευρήματα που μας ενθουσίασαν πολύ κατά τη διάρκεια της εργασίας μας στην περιοχή όπου βρίσκεται η γέφυρα. Από την προηγούμενη σεζόν βρίσκουμε πολλά μεγάλα και μικρά κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών σε αυτή την περιοχή, μερικά από τα οποία, αν ολοκληρωθούν, θα έφταναν τα 3 με 3,5 μέτρα ύψος. Αυτή τη σεζόν, ανακαλύψαμε πολλά κομμάτια της γέφυρας. Επίσης, βρέθηκε ένα ηλιακό ρολόι και πολλά μαρμάρινα κομμάτια αγαλμάτων», δήλωσε ο καθηγητής Δρ. Gökhan Coşkun και διευθυντής της ανασκαφής.

«Την ανασκαφική περίοδο του 2022 ξεθάψαμε πολλά κομμάτια που ανήκουν στη γέφυρα με τις εργασίες που πραγματοποιήσαμε στα συντρίμμια της γέφυρας. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών δεν συναντήσαμε μόνο τα κομμάτια της γέφυρας, αλλά και ένα ηλιακό ρολόι και πολλά κομμάτια μαρμάρινων αγαλμάτων».

Ο καθηγητής Coşkun τόνισε ότι το άγαλμα που βρέθηκε στην πρόσφατη ανασκαφή ήταν το μόνο εξ ολοκλήρου διατηρημένο άγαλμα.

«Αυτό το άγαλμα είναι σχεδόν το μόνο άθικτο άγαλμα που έχουμε βρει μέχρι στιγμής. Είναι ένα άγαλμα ενός άνδρα με ύψος 2 μέτρα και 10 εκατοστά, του οποίου λείπει μόνο το μισό του βάθρου και το ένα πόδι του. Άλλα μέρη έχουν διατηρηθεί πλήρως. Ελπίζω ότι θα βρούμε αυτό το κομμάτι που λείπει το 2023», είπε.

«Μεταξύ αυτών είναι και ένα κεφάλι Διονύσου με ύψος περίπου 40 εκατοστά. Βρήκαμε και ένα κεφάλι Ηρακλή. Το 2020, βρήκαμε το σώμα ενός αγάλματος του Ηρακλή. Αλλά αυτό το κεφάλι δεν ανήκει σε αυτό το σώμα. Εκτός από αυτό, υπάρχουν επίσης κεφάλια αγαλμάτων διαφόρων θεών (ανδρών και γυναικών) του αρχαίου ελληνικού πανθέου.

Ένα από τα εξέχοντα παραδείγματα είναι η κεφαλή του Έρωτα, η οποία έχει ύψος περίπου 20 εκατοστά. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτή την περιοχή είναι από διαφορετικές περιόδους, αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα κομμάτια των αγαλμάτων χρονολογούνται πριν από 1.800-2.000 χρόνια», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: