Αύξηση άνω του 3,5% -που έκλεισε ο πληθωρισμός το 2023- θα λάβει ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ενώ η τελική πρόταση για την αύξηση θα υποβληθεί στην υπουργό από το ΚΕΠΕ στα μέσα Μαρτίου.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου έτσι ώστε να ισχύσει από την 1η Απριλίου και ο κατώτατος μισθός θα είναι άνω των 800 ευρώ» δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ»

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο νέος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ. Πιθανή αύξηση 5% θα «φέρει» τον κατώτατο στα 817,5 ευρώ, με αύξηση 37,5 ευρώ (από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ αύξηση 6,5% θα οδηγήσει σε αποδοχές 830,7 ευρώ και επιπλέον 50,7 ευρώ/μήνα για τους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που καλούν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί το επίπεδο του μέσου μισθού στη χώρα μας. Μάλιστα και η ίδια η κα Μιχαηλίδου κάλεσε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους η κατάρτιση και υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως πρότειναν και επίσημα στο ραντεβού τους με την υπουργό τρεις από τους κοινωνικούς εταίρους (η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ).

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου 2024.

Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα γίνει έως την 26η Φεβρουαρίου 2024.

Θα ακολουθήσει έως την 1η Μαρτίου η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το Σχέδιο του Πορίσματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου, προκειμένου η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου να εισηγηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τον νέο κατώτατο μισθό των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.

Οι μισθοί στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται πως στην Κύπρο ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός αυξήθηκε την 1η/1/2024 στα 1.000 ευρώ, για πλήρη απασχόληση μετά την συμπλήρωση 6 μηνών εργασίας. Στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% στα 1.134 ευρώ το μήνα (14 πληρωμές), που θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Σε ανάλυση του Eurofound, συνοψίζονται τα πιο πρόσφατα ποσοστά κατώτατων μισθών σε 22 χώρες της ΕΕ και γίνεται η σύγκριση με το ύψος των μισθών τη διετία 2023 – 2024.

Στο Λουξεμβούργο, ο κατώτατος μισθός για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους τον Ιανουάριο του 2024 ανέρχεται σε 2.571 ευρώ, με το μικρό αλλά πλούσιο δουκάτο να δίνει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ιταλία δεν έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς, αν και έχουν κατώτατους μισθούς που καθορίζονται στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με το Eurofound.

Υπενθυμίζεται πως η ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, θα πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο της εκάστοτε χώρας- μέλους της ΕΕ έως τον Νοέμβριο του 2024.

Διαβάστε ακόμη: