Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την 2α Απριλίου ως «Ημέρα Απελευθέρωσης» (Liberation Day) για την Αμερική καθώς υποστηρίζει ότι η εξειδίκευση των ανταποδοτικών δασμών που θα ανακοινώσει θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι έγκυροι αναλυτές επισημαίνουν ότι η διαδικασία επιβολής δασμών θα είναι πολλαπλά βλαπτική για την αμερικανική οικονομία: θα προκαλέσει κύμα αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό οδηγώντας σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ οι δομικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην οικονομία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για δρομολόγηση κύματος βιομηχανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ. Με τη Goldman Sachs μάλιστα να πιθανολογεί ακόμη και ενδεχόμενη είσοδο σε ύφεση για την αμερικανική οικονομία μετά το 2ο εξάμηνο του 2025 !
Υπό την επήρεια των προαναφερόμενων, οι αναταράξεις στη Wall Street συνεχίζονται καθώς το σκηνικό της παραλυτικής αβεβαιότητας έχει διαποτίσει την επενδυτική ατμόσφαιρα, με τα παρόντα δεδομένα να οδηγούν σε αναστολή του επιχειρηματικού σχεδιασμού των εταιρειών μέχρις ότου σταθεροποιηθούν.
Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν το παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο, το χρυσό, ως τοποθέτηση που συνάδει στην παρούσα συγκυρία, με την τιμή του να ξεπερνά τις $ 3.160 ανά ουγκιά !
Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε το Μάρτιο μια εντυπωσιακά ανοδική κίνηση (+4,83% ο ΓΔ προσεγγίζοντας τις 1750 μονάδες), παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση ο παραδοσιακός καλλωπισμός αποτιμήσεων αντικαταστάθηκε από εκτεταμένες ρευστοποιήσεις για λόγους κατοχύρωσης κερδών από τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια κυρίως.
Με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν (+6,3% ο τραπεζικός κλάδος) καθώς εκτιμάται ότι το 2025 θα είναι μια ακόμη χρονιά βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας σαν αποτέλεσμα αυξημένης πιστωτικής επέκτασης (με 10,5% σε ετήσια βάση τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα) αλλά και της διατήρησης του υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου (στο 4,76% το Φεβρουάριο).
Και πλειάδα ανακοινώσεων από άλλα blue chips για γενναιόδωρες χρηματικές διανομές (ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ) που διαμορφώνουν μερισματικές αποδόσεις πάνω από 5%, ενώ η Metlen αναγγέλλει μεγάλα επενδυτικά σχέδια για να παράγει γάλλιο και οπλικά συστήματα για την Ευρώπη και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με τον Watsa να αυξάνει τη θέση του στη μετοχή πάνω από 8%.
Εκτός όμως από τις σημαντικές εταιρικές ανακοινώσεις και τη θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για το 1ο δίμηνο με πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό, υπάρχει και κάτι ακόμη: η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’ s και η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας διαμορφώνει προσδοκίες για επίσπευση της διαδικασίας μετάταξης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.
Αυτό είναι πιθανό να γίνει με την έκθεση του οίκου FTSE Russell στις 8/4 καθώς ο οίκος έχει ήδη περιλάβει το ελληνικό χρηματιστήριο σε watch list. Αν αυτό συμβεί, δεν θα αργήσει η ανάλογη διαδικασία και από τον MSCI τους δείκτες του οποίου παρακολουθούν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των παθητικών επενδυτών.
Σαν αποτέλεσμα, είναι πιθανό να διαμορφώνονται ήδη θέσεις σε ελληνικούς τίτλους από διεθνείς επενδυτές που υιοθετούν το σενάριο αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου εντός του 2025, διαδικασία που θα οδηγήσει σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων των επενδυτών χωρίς να είναι εύκολο να υπολογισθεί το ύψος των εκροών και κυρίως των εισροών που θα συντελεστούν από τους παθητικούς επενδυτές.
Μια διαδικασία που θα προσελκύσει και άλλες κατηγορίες επενδυτών που θα εκτιμήσουν με θετικό τρόπο τόσο τα ελκυστικά δεδομένα των ελληνικών τίτλων (στο 10,5 το εκτιμώμενο P/E και στο 1,55 το P/BV για το 2025) όσο και τις πιθανές θετικές επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Α. Μεσόγειο για τη χώρα μας, όπως προκύπτει από τη θετική διάθεση κολοσσών όπως η Chevron για έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Ν. Κρήτη!