Ο κλάδος της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων-Lines παρουσίασε σημαντική αύξηση των κερδών του το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του John McCown σχετικά με τα κέρδη του κλάδου των γραμμών μεταφοράς εμπορευμάτων, τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 10,2 δισ. δολάρια, από 5,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο ποσοστό αύξησης 88,85%. Επίσης τα κέρδη του β΄τριμήνου είναι αυξημένα κατά 14,7% αύξηση σε σύγκριση με β΄τρίμηνο του 2023.

«Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με ουσιαστική αύξηση των τελικών αποτελεσμάτων μετά την καθαρή ζημία 0,7 δισ. δολαρίων το 4ο τρίμηνο του 2023. Τα τρέχοντα δεδομένα τιμολόγησης και όγκου τηλεγραφούν ότι θα υπάρξει άλλη μια ουσιαστική αύξηση των καθαρών κερδών το 3ο τρίμηνο του 2024», σημειώνει ο McCown στην έκθεση.

Η άνοδος των κερδών έρχεται μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα μειωμένων κερδών από την κορύφωση των 63,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας το 2ο τρίμηνο του 2022.

Η πρόσφατη ανάκαμψη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι ανάγκασαν τα πλοία να αλλάξουν διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μειώνοντας ουσιαστικά την παγκόσμια χωρητικότητα κατά 8%.

Ο κλάδος γνώρισε επίσης πρωτοφανή αύξηση του όγκου, με το δεύτερο τρίμηνο να σημειώνει αύξηση 6,1% μετά από ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 8,3% το πρώτο τρίμηνο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου που έχει σημειωθεί μετά την πανδημία και είχε ως αποτέλεσμα το 2ο τρίμηνο του 24 να αποτελέσει το μεγαλύτερο τρίμηνο παγκόσμιου όγκου που έχει σημειωθεί ποτέ», σχολιάζει ο McCown.

Εν τω μεταξύ, η Alphaliner αναφέρει ότι τα μέσα λειτουργικά περιθώρια κέρδους για τους κορυφαίους μεταφορείς ξεπέρασαν το 20% το β’ τρίμηνο, επίπεδο που παρατηρήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η μέση απόδοση για τους μεταφορείς αυξήθηκε από 11,4% το α’ τρίμηνο σε 21,6% το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με την Alphaliner.

Διαβάστε ακόμη: