Η «ταυτότητα» της αρχιτέκτονος Κατερίνας Ευθυμίου αποκαλύπτεται εύκολα από τον τίτλο που επέλεξε η ίδια να δώσει στην εταιρεία της. Χαμογελαστή και αισιόδοξη, κατάφερε να διακριθεί σε έναν χώρο δύσκολο και πολύ απαιτητικό. Δυναμική, οραματίστρια, με κοινωνικές και περιβαντολογικές ευαισθησίες αγαπά την τέχνη και την συνταιριάζει με μεγάλη επιτυχία στα σχέδια και τις κατασκευές της.

Η βραβευμένη αρχιτέκτων μας μιλά για την πορεία της και για τον ρόλο της τέχνης στα αρχιτεκτονικά της projects.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Η Κατερίνα Ευθυμίου:

-Κατερίνα, όπως έχεις αναφέρει και στο παρελθόν, από μικρή είχες στόχο να γίνεις αρχιτέκτονας. Θυμάσαι πώς προέκυψε αυτό;

-Η αλήθεια είναι ότι από μικρή ηλικία, ήξερα με τι ήθελα να ασχοληθώ. Η αρχιτεκτονική ήταν το όνειρο μου, αν και δεν υπήρχε κάποια επιρροή από το περιβάλλον μου προς αυτήν την κατεύθυνση. Για εμένα, η αρχιτεκτονική είναι σαν μαγεία… Είναι σαν να έχεις ένα μαγικό ραβδάκι και μπορείς να μεταμορφώσεις τον βάτραχο σε πρίγκιπα! Αναπολώντας το παρελθόν και την παιδική μου ηλικία, συνειδητοποιώ πόσες φορές βρισκόμουν σε έναν χώρο και φανταζόμουν πως θα μπορούσε να γίνει και τι θα μπορούσα να τροποποιήσω.

-Μεγαλωμένη στην επαρχία, δημιούργησες αμέσως γραφείο στην Αθήνα και μάλιστα σε κακές οικονομικο-πολιτικές συγκυρίες. Πες μας λίγα λόγια για αυτή την εξέλιξη.

-Μετά την αποφοίτησή μου το 2007 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήρθα στην Αθήνα και έπιασα δουλειά σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, με το οποίο το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης, σταματήσαμε τη συνεργασία μας.

Μετά από 7 δύσκολους για εμένα μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε μια συνεχής (αλλά αποτυχημένη δυστυχώς -λόγω της οικονομικής κρίσης) προσπάθεια αποστολής βιογραφικών σε όλες τις τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, χωρίς καμία ανταπόκριση, ψηφίστηκε ο νόμος για την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων.

Τότε, συνειδητοποίησα ότι, είτε θα αξιοποιούσα κάπως αυτόν τον νέο νόμο, είτε θα συνέχιζα να είμαι άνεργη… Κάπως έτσι έγινε το πρώτο βήμα και το 2010, ίδρυσα το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Positive+Architects.

Σήμερα, 12 χρόνια αργότερα, σχεδιάζουμε μεταξύ άλλων ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα και πολυτελείς κατοικίες εκδίδοντας τόσο τις Οικοδομικές Άδειες, όσο και κάνοντας το Interior Design.

St. George Lycabettus

-Θετική «πνοή» στον τίτλο της εταιρείας. Πώς προέκυψε;

-Η επιλογή του ονόματος, Positive Architects, έγινε με σκοπό την ανάδειξη της φιλοσοφίας μας στον κόσμο. Η αισιοδοξία και η θετική ματιά απέναντι στα πράγματα, αποτελεί βασικό στοιχείο της γενικότερης πορείας μου, η οποία άλλωστε με βοήθησε στην δημιουργία του γραφείου μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αναφέραμε προηγουμένως.

Όπως συνηθίζω να λέω, … «Positive+Architects, …γιατί Positive είναι η φιλοσοφία μας, απέναντι στη ζωή και απέναντι στην Αρχιτεκτονική».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr