Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του παρουσιάζει αναδρομική του έκθεση με τίτλο «Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη».

Σε επιμέλεια της κόρης του, Μαρίας Γιαγιάννου, ο θεατής μπορεί να θαυμάσει δείγματα από δέκα εικαστικές ενότητες σε μια περιεκτική αναδρομή των είκοσι τελευταίων χρόνων της δουλειάς του.

Εμείς στο Artviews είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον αγαπημένο καλλιτέχνη στο ατελιέ του και να έχουμε μαζί του μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία.

 

-50 χρόνια στο χώρο. Τι είναι η Τέχνη για σας;

-Η τέχνη για μένα είναι η απόλυτη εξάρτηση, αγάπη, έρωτας, ανάγκη, πεπρωμένο. Σε ένα από τα χαϊκού μου με τίτλο «Για τον Καλλιτέχνη», σε μια από τις συλλογές στιχουργημάτων μου που κυκλοφόρησε τελευταία, γράφω, ολίγον σαρκαστικά:

Η τέχνη είναι / αφέντρα με βούρδουλα / «σαδομαζόχα».

 

-Μιλήστε μας για τους Δασκάλους σας, αυτούς που σας κατεύθυναν και σάς βοήθησαν να εξελιχτείτε σε αυτό που είστε σήμερα. 

-Ο δάσκαλός μου Ηλίας Δεκουλάκος ήταν ο κορυφαίος ζωγράφος που με ώθησε στην τέχνη. Ο αξεπέραστος χαράκτης Α. Τάσσος, αντίστοιχα, στη χαρακτική. Ο Δημήτρης Μυταράς ήταν επίσης σημαντικός μου δάσκαλος.

Απόστολος Γιαγιάννος, Gifts For Guns, Ακρυλικά, λάδια, μολύβια σε καμβά. 2010 / Σειρά: Ε.Δ.Ε.Μ.

-Είχατε την ευκαιρία να συναναστραφείτε στενά δασκάλους όπως ο Τσαρούχης, ο Μόραλης και ο Τέτσης. Θα θέλατε να θυμηθείτε και να μοιραστείτε μαζί μας κάποια ανέκδοτα περιστατικά;

-Ο μέγας Τσαρούχης, σε μια έκθεση που έκανα τότε, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στον Ζυγό, με έντονο ύφος μού είχε πει: «είμαι θαυμαστής σου» και φυσικά αυτή η τιμή δεν ξεχνιέται.

Ο Τέτσης μια φορά με χτύπησε στον ώμο, λέγοντάς μου «μπράβο, σε θεωρώ συνεχιστή μας».

Ο Μόραλης ερχόταν πάντα στις εκθέσεις μου στο Titanium και αποχωρούσε με τη φράση «όλα καλά. Άξιος.»

 

Διαβάστε την συνέχεια στο ARTVIEWS.GR